Димитър Гърдев: Да поставим въпроса за ангажиментите на РСМ като член на НАТО и съюзник

Политиците в РСМ трябва да са узрели, че са в нова ситуация

Димитър Гърдев

Димитър Гърдев

Нужни са не само изявления от страна на политиците от РСМ, но и да видим необратим прогрес. Такава позиция изрази пред БНР Димитър Гърдев, експерт по европейски политики на сигурност.    

"Политическото заявление, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев в Северна Македония, подплатено с пресконференция и с обещанията на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, че този път виновниците са задържани и ще бъдат съдени, не бива да се приема като някаква промяна в политиката на Скопие. Трябва да видим, че този процес е необратим и с ясно зададени контроли и с ясно формулирани цели. Както и че това ще бъде променено от всички партии в РСМ." - коментира той. 

По думите му правителството носи отговорност за цялостната обстановка в една държава: "Често говоренето и заявленията имат партиен нюанс. Не може отношенията между две държави да се градят на вътрешнополитическия процес в една от тях." 

Димитър Гърдев подчерта, че политиците в РСМ трябва вече да са узрели, че са поставени в една нова ситуация - одобрената преговорна рамка, която е с предварителни условия: "Скопие не е започнало преговори с ЕС и няма да ги започне докато не изпълнят предварителното условие за промяната в Конституцията им и приемането на македонските българи като държавотворен народ." 

Според експерта много и от високопоставените политици в РСМ не са наясно с процеса на евроинтеграция и смятат, че този процес може да търпи някакви изключения за тях:  "Илюзорно е усещането им, че имат много време и могат да забавят процеса на интеграция с ЕС. ... В македонското общество се наблюдава много интересен процес и той е свързан с опасенията на албанското малцинство там, че тези дрязги и антибългаризмът ще забавят интеграцията на страната. Само преди две седмици македонските албански партии бяха в Албания и заявиха, че те подкрепят вписването в Конституцията на РСМ на македонските българи като държавотворен народ." 

Димитър Гърдев посочи, че политиците в Скопие не си дават ясна сметка, че с одобряването на преговорната рамка двете държави - Албания и Северна Македония - вече вървят самостоятелно по европейския път и Албания много сериозно може да изпревари РСМ: "Как ще обяснят на македонското общество, че заради едни остатъци от титовски постулати и комунистически доктрини ще се забави интеграцията на страната им в ЕС." 

РСМ стана член на НАТО само благодарение на България, категорично изтъкна експертът по европейски политики на сигурност и добави: "Ескалацията между две натовски държави вреди на политиката на съюза и на стабилността в региона. България трябва ясно да постави въпроса за ангажиментите, които има Скопие като член на НАТО и съюзник на България, защото тази ескалация е абсолютно недопустима. ... В РСМ трябва да си дават сметка, че желанието им за членство в съюзите са обвързани и със задължителни ангажименти, те са напълно основателни да искаме обяснение."