Главчев: Концесията на "Росенец“ 100% ще стане обект на одит от Сметната палата

Димитър Главчев заяви пред К2, цитиран от "Фокус", че в "Лукойл" няма публични средства, затова дейността ѝ се контролира от НАП. Водещата попита може ли Сметната палата да ревизира концесии и припомни, че президентът Радев е дал на Конституционния съд решението на парламента за отнемането на концесията на пристанище "Росенец“. Шефът на Сметната палата отговори, че концесията на "Росенец“ 100% ще стане обект на одит от институцията, която вече оглавява, стига Конституционният съд да не се произнесе, че отнемането на концесията е противоконституционно.

Димитър Главчев категорично заяви, че няма да има чистки в Сметната палата. Още в първите си дни начело на институцията той се е опитал да успокои хората. Бившият председател на парламента бе категоричен, че ще търси приемственост и ще създаде нещо като консултативен съвет, в който да участват и хора от неправителствения сектор, както и бивши председатели на институцията, който да помага в работата.

Димитър Главчев коментира и Образуваното дело в Конституционния съд за Установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата. Той прочете становище на проф. Иван Стоянов, който казва: "Отговорът на поставения в дело номер 8 въпрос е функция на правната същност на одитния доклад. За първообраз на одитния доклад, ревизионния акт за начет има различни становища във финансово-правната литература. С издадения одите доклад компетентните органи на Сметната палата правят определени констатации. Срещу тези констатации одитираното лице има право да направи възражения в определения от Закона за Сметната палата срок. С одитния доклад не се реализира никаква отговорност“. Тоест тази отговорност се реализира, когато докладът се препрати на компетентен орган и той предприеме действия, които могат да бъдат обжалвани.

"Премиерът Денков се закани, че ако открие някакви нарушения, ще даде служебните кабинети на прокуратурата! Вие можете ли да одитирате служебните кабинети?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Ежегодно се одитира държавния бюджет, НЗОК и ДОО. От министерствата разбира се, по усмотрение. Вие кое предлагате да се включи в одита?“. Водещата отвърна, че предлага всички министерства да бъдат одитирани. Главчев отговори, че няма такъв ресурс. Освен това в министерствата има звена за вътрешен одит, АДФИ също има контролни функции. Той заяви: "Принципът е извадков, но най-интересните обекти, ако мога така да се изразя, се включват в програмата! Лошото е, има много такива интересни обекти! Сметната палата одитира и общини, кметове, представяте ли си какъв обем е!“.