Дискусия в конституционната комисия: ВКС и ВАС приемат разделянето на Висшия съдебен съвет

Галина Захарова. Снимка: БГНЕС

Галина Захарова. Снимка: БГНЕС

В парламентарната комисията по конституционни въпроси тече обществено обсъждане по отношение на промените в структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) в Закона за изменение и допълнение (ЗИД) в Конституцията на Република България.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова обясни, че принципно приемат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни органа.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също обяви, че подкрепят разделянето на ВСС, като подчерта, че президентът трябва да може да участва в процедурата по избор на председател. От ВАС са на същото мнение.

И от ВКС, и от ВАС са категорични, че от парламентарната квота не следва да могат да бъдат номинирани лица, които са ангажирани пряко с политическа дейност.

Атанаска Дишева, съдия от ВСС, уточни, че кадровият орган е против разделянето на ВСС на Прокурорски и на Съдийски съвет.

От Висшия адвокатски съвет настояват ВСС да бъде запазен в сегашния си вид.

Против конституционните промени са и от Съюза на съдиите в България.

Надежда Йорданов от ПГ на "Продължаваме промяната – Демократична България" обясни, че предложените промени в Конституцията ще доведат до по-добро правосъдие, както и до по-ефективна и прозрачна прокуратура. Тя отбеляза и че ВСС не е успял да приеме нова съдебна карта.

"Всеки участва от гледна точка на своя корпоративен интерес", заяви и председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.