Добрев: За последните 6 месеца е имало три срещи между Денков, Василев и собственика на "Лукойл"

Няма нито един официален документ от срещите

Делян Добрев

Делян Добрев

"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и само, за да печелят руските фирми." Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

По думите през последните шест месеца е имало три срещи между Николай Денков, Асен Василев и собственика на "Лукойл" и няма нито един официален документ за която и да е от тях.

"Представете си, лети мултимилиардерът от Русия с частния си самолет, с двамата си заместници - големите собственици на "Лукойл". Отиват на среща в Министерския съвет с Денков и Василев. От тази среща няма нито предварителна информация, нито след това. Ние как разбираме? Те (ръководството на "Лукойл" - б.р.) отиват на посещение в президентството и оттам искат една снимка, на която ние виждаме, че тези хора са били тук." – коментира Добрев.

По думите му, всеки път когато се повдигне темата за дерогацията, това разтърсва „цялото Народно събрание, целият кабинет, хвърчат заплахи за оставки“, което е срамно, защото "целият свят вече открито твърди, че България е троянският кон на Русия в Европа".

"Все пак отстъпката от два месеца е по-добра от отстъпката от 12 месеца, която колегите направиха. Септември уж се подписахме всички по предложение след 30 дни да се спре дерогацията и тези 30 дни станаха 12 месеца." – добави той.

В момента плащаме за горива колкото останалите европейски държави, въпреки че само ние имаме дерогация и евтин руски петрол, подчерта Добрев. Той е категоричен, че цените на горивата няма да се променят след отпадането на дерогацията:

"Аз говорих с един от вносителите и той каза, че през последната една година "Лукойл" държи цената с една стотинка под вноса, за да държи 100% пазарен дял в страната. Вносната алтернатива няма да позволи горивата да скочат, няма логика."

„Изгубих вяра в държавата, защото приети от Народното събрание закони не се изпълняват“, каза още Делян Добрев.

Той отбеляза, че не е работа на държавата дали "Лукойл" ще си продаде активите, а дали купувачът няма да е е някой "прикрит руски собственик", който да злоупотребява на гърба на българските потребители.