Додик: БиХ никога няма да бъде член на НАТО, оставаме неутрални като Сърбия

Днес Босна и Херцеговина получи статут на кандидат за членство в Алианса

Милорад Додик

Милорад Додик

"Босна и Херцеговина (БиХ) не е кандидат за присъединяване към НАТО и никога няма да бъде член на този Алианс."

Това заяви Милорад Додик - президент на ентитета Република Сръбска в Босна и Херцеговина, цитиран от "Сараево таймс".

Заместник-министърът на отбраната в Съвета на министрите Александър Гоганович каза от своя страна, че "сътрудничество с НАТО е приемливо, но не и пълноправно членство".

Той твърди, че в момента няма политически консенсус за подобна стъпка, като коментира съобщенията, че членовете на Постоянния комитет на НАТО са се съгласили да създадат нов статут за страните, които искат да влязат в Алианса и официално да определят Украйна, БиХ и Грузия като кандидати за НАТО.

Според Додик, Босна и Херцеговина няма да се присъедини към НАТО, като се има предвид законът, според който Парламентарната асамблея трябва да даде такова съгласие.

„Такова споразумение няма и никога няма да има. Заедно със Сърбия ние оставаме военно неутрални и Босна и Херцеговина не е страна кандидат за НАТО, нито ще бъде член на НАТО.“ - закани се той.

Министърът на вътрешните работи на Република Сръбска Синиша Каран заяви, че РС се придържа към политиката на военен неутралитет.

"НАТО бомбардира сърбите и това е достатъчно ясна причина за отхвърляне на членство в този съюз", каза той, цитиран от БГНЕС.
Мирът в Босна и Херцеговина обаче бе постигнат с активното съдействие на страните от НАТО.