Обвиниха в държавна измяна проруския експрезидент на Молдова Игор Додон

На 24 май прокурори претърсиха дома на Додон

Игор Додон

Игор Додон

Молдовската антикорупционна прокуратура поиска арест на Игор Додон за 30 дни. Това съобщи Мариана Керпек, говорителка на Генералната прокуратура.

"Днес антикорупционната прокуратура изпрати до съда искане за налагане на 30-дневен арест на бившия президент Игор Додон и още един задържан", каза Керпек. По думите ѝ тези искания ще бъдат разгледани утре от Кишиневския окръжен съд.

Молдовската прокуратура е повдигнала на Додон четири обвинения, включително за корупция и държавна измяна.

На 24 май прокурорите претърсиха дома на Додон, както и други адреси. Срещу него е образувано наказателно дело по чл. 324 (за пасивна корупция), чл. 1812 (за признаване на финансирането на политическа партия от престъпна организация), чл. 337 (за държавна измяна) и чл. 330/2 (за незаконно обогатяване) от Наказателния кодекс на Молдова. Заедно с бившия президент е задържан и братът на съпругата му Петру Мериняну.

Додон уверява, че разполага с доказателства за невинността си. Вчера и днес поддръжници на бившия президент проведоха протести в Кишинев с искане за освобождаване на бившия лидер на Социалистическата партия.

След поражението на Социалистическата партия на Молдова на изборите през 2021 г. Додон подаде оставка като партиен лидер и оглави Молдовско-руския бизнес съюз. /БГНЕС