Доналд Туск обеща възмездие след повдигнатите срещу него обвинения

Доналд Туск

Доналд Туск

Доналд Туск, лидер на основната опозиционна партия в Полша - центристката „Гражданска платформа“ (PO), заяви, че лицата, които са повдигнали обвинения срещу него, ще бъдат подведени под отговорност за "всяко нарушение", което са извършили, предаде агенция ПАП.

Държавният информационен канал „TVP Info“ съобщи, че варшавската прокуратура е започнала разследване на предполагаема злоупотреба с власт от страна на Туск през 2014 г., когато той заемаше поста министър-председател. Обвиненията са повдигнати, след като осъденият бизнесмен Марек Фалента го обвини в нарушаване на служебните му правомощия, позовавайки се на проверка, извършена в дружество за търговия с въглища, на което той е съсобственик.

Партият на Туск PO загуби парламентарните избори през 2015 г. от консервативната партия "Право и справедливост" (PiS), която оттогава е на власт.

"Министърът на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро и неговите прокурори провеждат разследване срещу мен във връзка с обвинението, че когато бях министър-председател, съм ограничил вноса на руски въглища", заяви Туск в югоизточния град Ржешов.

"Те може да се опитат да ме представят като беглец, но както добре помним, този филм завършва добре и ловците ще бъдат подведени под отговорност за всяко нарушение, което са извършили", каза Туск, правейки препратка към "Беглецът" - холивудски филм от 1993 г. с Харисън Форд в главната роля.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че правоприлагащите органи и прокуратурата са "независими от канцеларията на президента", като добави, че "ако има основания за провеждането им, се започват разследвания".

"Задължение на правоприлагащите органи и прокурорите е да разследват такива случаи", заяви Дуда.

PO на Туск се разглежда като основна заплаха за управляващата коалиция "Обединена десница", водена от "Право и справедливост", на парламентарните избори, насрочени за есента. /БГНЕС