Доц. Мира Майер: Арабският свят не е на страната на ХАМАС

"Арабският свят вече започва да гледа през призмата на морала"

Арабският свят започва да гледа през призмата на морала, а той в тази история не е на страната на ХАМАС, заяви пред БНР доц. Мира Майер, експерт по политиката в Близкия изток и преподавател в НБУ.

Тя подчерта, че Израел е показал твърда решимост да отговори на това, което се случи на страната.

"Прилича на атентата от 11 септември, защото тогава беше война срещу цивилни. Случилото се на 7 октомври в Израел също е война срещу цивилни", коментира доц. Майер.

По думите ѝ дори от арабския свят има осъждане на терористичните действия на "Хамас" срещу цивилни в Израел:

"Което ме навежда на мисълта, че арабският свят вече започва да гледа през призмата на морала, а не просто на етническата привързаност към една или друга организация. Моралът в тази история не е на страната на ХАМАС."

Тя изтъкна, че трябва да се следи с особено внимание мнението на Саудитска Арабия, Египет, Турция и Иран.

"Саудитска Арабия има амбициите да управлява този регион, надявам се в мир", подчерта доц. Мира Майер и уточни, че Саудитска Арабия е излязла с декларация, че действията на ХАМАС са подклаждани от Иран, което впоследствие се е потвърдило от други източници. 

Доц. Мира Майер разказа, че сегашният лидер на "Хамас" е един от освободените 1026 политически затворници в Израел, разменени за един пленен израелски войник, държан 5 години в подземие в Газа, което израелските армия и служби не са могли да открият. 

"Как да преговарят сега израелците с тях и как да им вярват?" - посочи доц. Майер.