Заков иска законови промени за въоръжаване на други страни, с РСМ нямаме проблеми в НАТО

Не трябва да допускаме войната да излезе извън Украйна, ремонтът на танкове може и да не е безвъзмезден

Драгомир Заков

Драгомир Заков

"Военният церемониал е много строг и не сме посрещали с "Йовано, Йованке" министъра на вътрешните работи на Северна Македония Славянка Петровска. Духов оркестър изпълни химна на двете страни. НАТО е създадена да решава, а не да създава проблеми. Нямаме проблеми в това отношение със Скопие". Това заяви военният министър Драгомир Заков пред БТВ. 

"В нашата военна академия се обучават македонци. Истината е, че ме поканиха за министър, когато вече имаше война. Никой не можеше да предвиди колко ще продължи тя, аз предполагах, че няма да приключи бързо, тъй като Украйна е добре въоръжена", каза още Заков. Той е категоричен, че заводите ни могат да ремонтират украинска техника, като това не е задължително да е напълно безвъзмездно. По думите му, трябва да приключат преговорите между фирмите. 

"Украинската страна не е имала нереалистични очаквания към всички страни, не само към България. Володимир Зеленски беше много ясен по време на посещението ни в Украйна и изказа благодарност към страната ни. Ние нямаме законова възможност да предоставим оръжие на украинците и въпросът защо това не е залегнало в закона. Не говоря само за Украйна, а и за съюзници. Имаше решение на парламента. МО ще предложи промени, за да може това да се случва. Рисковете са свързани с кибератаките, които разделят обществото, както и с излизане на войната извън Украйна, което няма да позволим. Турция има необходимост от повече време за диалог за влизането на Финландия и Швеция в алианса. Аз съм оптимист, че ще се стигне до най-правилното решение. Първите самолети от САЩ трябва да дойдат през първото тримесечие на 2025 г. Очевидно страната ни трябва да има ескадрила и сме разговаряли със САЩ по този въпрос. Очакваме каква ще бъде офертата. Мисля, че тя ще е съпоставима с първата. В първия договор са допуснати някои компромиси при въоръжението, за да се вместим в цената, но при втората поръчка мисля, че това ще бъде компенсирано. Към момента имаме един пилот, който е завършил определен етап на обучението си, но други са в процес на обучение", допълни Драгомир Заков.