Дядо Николай провъзгласи Гергов за равен на възрожденците ни

Гергов вече получи всички най-високи църковни отличия

Митрополит Николай, снимка: архив, БГНЕС

Митрополит Николай, снимка: архив, БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай отправи дълга  благодарствена реч към Георги Гергов и цялото му семейство при откриването на храма „Свети Архангели“ в Пловдив, на върха на Джамбаз тепе, съобщава „Под тепето“.

Николай отдели дълго време, за да засвидетелства почит към собственика на Международния панаир и „Пълдин туринвест“, който става обект на множество обвинения в корупция и обществено неодобрение. Припомняме, Гергов е с руски паспорт  и е почетен консул на Русия, която официално обяви България за вражеска страна.

„Георги Гергов вече получи всички възможно най-високи отличия – Ордена на св. Ерм първа степен, той е архонт на Пловдивската митрополия.“ – напомни Николай предходните жестове на църквата към Гергов.

„С това той се подрежда до всички възрожденски личности – хората, които с трудовете и възможностите си са изградили този град в крепост на православието и след това в крепост на българщината – в този ред. Примерът, който Георги Гергов дава, го издига много високо.“ – продължи митрополит Николай.

Припомняме, голямата част от българските възрожденци и борци за свобода са предупреждавали, че Русия има завоевателни намерения към България и не са вярвали в насаждания от Кремъл образ на руската империя като освободителка.  

Митрополитът добави, че е избрал да освети храма на този ден специално, заради Георги Гергов и неговия имен ден. Украсата на църквата все още не е завършена, затова сега храмът е само частично осветен. Пълен чин по освещаване ще се направи след като храмът бъде изцяло готов.

С умиление Николай разказа как покойният баща на Гергов – Тодор, дал идеята за дарението, което синът е направил на църквата. Всъщност дарението е направено от Гергов като собственик на „Пълдин туринвест“ – дружеството, чрез което бизнесменът на практика се превърна в едноличен собственик на Пловдивския панаир, въпреки общественото възмущение. Кметът Здравко Димитров не последва многобройните привизи на пловдивчани да предотврати превръщането на панаира в еднолична собственост на Гергов.

Пловдивските митрополит отправи благодарности и към кмета Здравко Димитров, и към главния архитект Димитър Ахрянов. С тяхна помощ бе построен храмът, който по светските закони и след решение на Административния съд всъщност е построен с невалидно строително разрешително.

Митрополит Николай благодари и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в качеството си на министър председател предложи 500 000 лева да бъдат отделени за строителството на този храм. 100 000 лева частни средства пък е отделил Петър Манджуков – другият много приближен до Николай бизнесмен, който също както Гергов е архонт на пловдивската църква.