Една жертва и десетки ранени цивилни след руските ракетни атаки срещу Украйна

Отломки от свалени ракети предизвикаха пожари

Снимка: архив

Снимка: архив

При ракетния обстрел, предприет от Русия срещу украинската столица и други градове, е убит един човек, ранени са десетки. Отломки от свалените ракети паднаха върху високи сгради и предизвикаха пожари.

Журналисти от АФП са чули повече от дузина силни експлозии в Киев от работата на противовъздушната отбрана.

В източния град Харков един човек е загинал, а повече от 20 са ранени от "поне четири удара", които са нанесли щети на многоетажни сгради и гражданска инфраструктура в центъра, съобщи началникът на военната администрация в града Олег Синегубов.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изтреляла ракети "Кинджал".

Нападенията идват ден след като руският президент Владимир Путин заяви, че неговите сили ще засилят ударите срещу Украйна след безпрецедентната украинска атака през уикенда срещу руския Белгород - те беше предприета в отговор на масираното руско нападение от 29 декември, при която бяха убити и ранени десетки цивилни украинци, включително деца. 

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи днес за многобройни експлозии и отломки от свалени ракети. Той посочи, че 10 души са били ранени в многоетажен жилищен блок в Соломиански район, "където е избухнал пожар в резултат на ракетна атака".

В квартал Печерск отломки са ударили покрива на девететажна сграда и друга многоетажна сграда, съобщиха от военната администрация,

Пожари са избухнали и в супермаркет, и в склад, съобщи кметът.

В северния квартал Подил на града се предполага, че е била засегната територията на обект от гражданската инфраструктура, каза Кличко.

Някои сгради от гражданската инфраструктура и жилищни сгради в четири района са без ток, а в някои райони има временна липса на налягане на водата във водоснабдителната мрежа, каза кметът, докато в един от районите е повреден газопровод.

"Веднага щом ситуацията със сигурността го позволи, със сигурност ще възстановим електричеството за всички", заявиха от военната администрация на града. /БГНЕС