Ефтимов: България е под риск от руските хибридни атаки, подкрепата за Украйна трябва да продължи

Развитието на отбранителната индустрия на Европа е стратегическа цел

Развитието на европейската отбранителна индустрия е стратегическа цел. Българската армия трябва да бъде модернизирана, а старото съветско въоръжение - заменено.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Ефтимов потвърди думите на военния министър Атанас Запрянов, че руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на България.

Руските военни действия в региона обаче са се отразили негативно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски държави.

Черноморският регион се превръща в опасен за руския флот поради успешните украински удари по море.

Ефтимов подчерта ключовата значение на мироопазващата мисия на НАТО в Косово - КФОР, в която България има значително участие, за сигурността на Балканите.

През тази седмица беше изпратен допълнителен контингент от 100 български военнослужещи основно от състава на 3-о бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Началникът на отбраната вярва, че ситуацията в Косово в момента е стабилна.

"Подкрепяме конструктивен диалог между Прищина и Белград", каза той.

Ефтимов подчерта и необходимостта от поддържане на подкрепата за Украйна във войната срещу Русия.

"Европейската отбранителна индустрия е стратегическа цел (за НАТО). Трябва да попълваме европейските запаси, но и да придобием нови способности", каза той.

По отношение на българската армия Ефтимов посочи, че тя трябва да бъде модернизирана чрез обновяване на старото съветско въоръжение.

"Нито една държава няма възможност сама да разполага с абсолютно всички възможности, затова сътрудничеството между страните в НАТО е толкова важно", обясни той.

Началникът на отбраната отбеляза, че интересът към служба в армията нараства в съответствие с модернизацията.

Емил Ефтимов каза още, че България като черноморска държава е изложена на риск от руските хибридни атаки - дезинформация, внасяне на разделение в българското общество по отношение на евроатлантическата интеграция.

В тази връзка се вземат мерки в сътрудничество с партньорите, включително придобиване на нови способности и обновяване на флота. /БГНЕС