Египет освободи учен, който е в затвора от 2015 г.

Исмаил Александрини

Исмаил Александрини

Египетският експерт по сигурността Исмаил Александрани е бил освободен от затвора, заяви адвокатът Халед Али. През октомври 10-годишната му присъда беше смекчена, предаде АФП. Александрани беше осъден на 10 години затвор през 2018 г. Неговото лишаване от свобода през 2015 г. насам се превърна в символ на репресиите срещу академичните среди.

"Исмаил Александрани е освободен,", написа в социалните мрежи Али, известен защитник на правата и бивш кандидат за президент. Александрани е експерт по джихадистките движения в размирния Синайски полуостров в Египет. Той беше обвинен в публикуване на военни тайни и принадлежност към забраненото "Мюсюлмански братя".

Въпреки неотдавнашните президентски помилвания и освобождаването на няколко високопоставени дисиденти, тези действия бяха посрещнати скептично. По данни на Амнести Интернешънъл от април тази година насам са освободени общо 766 политически затворници, въпреки че за същия период са арестувани близо два пъти повече лица. Групите за защита на правата смятат, че в страната има около 60 000 политически затворници. /БГНЕС