Египет планирани прекъсвания на електрозахранването и мерки в условията на гореща вълна

снимка: www.nwflags.co.uk

снимка: www.nwflags.co.uk

Министър-председателят на Египет обяви редица мерки, включително планирани прекъсвания на електрозахранването, с цел намаляване на потреблението на енергия, тъй като страната и регионът са подложени на жестока гореща вълна.

Държавните служители ще работят от къщи един ден в седмицата, за да намалят натоварването на местните електропреносни мрежи, заяви Мостафа Мадбули в телевизионно интервю, след като тази седмица в някои части на страната бяха регистрирани температури, надвишаващи 45°С.

Той потвърди също, че планираните прекъсвания на електрозахранването, обявени от правителството миналата седмица, ще продължат, като жителите бяха предупредени да не използват асансьори в определени часове на деня, съобщи АФП.

Мярката от миналата седмица предизвика отзвук, като много хора се оплакаха, че прекъсванията - често в най-горещото време на деня, са продължавали повече от два часа и са се случвали извън планираните часови интервали.

В четвъртък Мадбули заяви, че планираните прекъсвания ще продължат най-много един или два часа на ден, като добави, че те идват в момент, когато потреблението на енергия рязко нараства.

Премиерът нареди на държавните служители, които не работят пряко с обществеността, да започнат да работят дистанционно всяка неделя в продължение на един месец, считано от 6 август, и призова частния сектор да предприеме подобни мерки.

През последните години египетската икономика изпитва трудности, свързани с неконтролируемата инфлация и многократното обезценяване на местната валута, което се отразява на покупателната способност и възможността за внос на основни стоки.

Подобна енергийна криза по време на краткотрайното управление на покойния президент ислямист Мохамед Морси доведе до масово недоволство и протести, преди той да бъде отстранен от власт от армията през юли 2013 г.

През 2015 г. властите сключиха споразумение с германския електроенергиен гигант Siemens за изграждане на три големи електроцентрали с инвестиции, оценявани на шест милиарда евро (6,5 милиарда долара), в опит да подобрят мрежата.

Оттогава обаче страната се бори с изчерпващите се чуждестранни резерви и нарастващия дълг, изострен от нахлуването на Русия в Украйна през миналата година. /БГНЕС