ЕК изготви план за възстановяване на Украйна след края на войната

Европейската комисия (ЕК) разработи специален план за възстановяване на Украйна след края на военните действия. Това съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, позовавайки се на проектодокумент, с който разполага.

Според вестника ЕК възнамерява да приеме документа в сряда. В него се казва, че тъй като финансовите изисквания надхвърлят всичко, което вече е решено, ЕК предлага специални фондове или допълнителен бюджет. След това, според изданието, настъпва решаващият момент: държавите могат сами да съберат тези средства и да ги предоставят на Киев под формата на безвъзмездни средства или заеми. Все пак, като се има предвид размерът на заемите, които вероятно ще бъдат необходими, Европейската комисия, както посочва вестникът, "може да бъде оправомощена да инициира кредитно финансиране от името на ЕС на капиталовия пазар.

Същевременно се подчертава, че в документа на ЕК първоначално се говори само за финансиране на заеми за Украйна чрез солидарни дългове. За програмата за коронавирус са предвидени 312,5 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства, които не подлежат на връщане, и 360 млрд. евро под формата на дългосрочни заеми. Други почти 80 млрд. евро са предназначени за съвместни програми с ЕС. Но в действителност, както посочва самата ЕК, Украйна ще се нуждае и от безвъзмездни средства.

От началото на руската инвазия в Украйна, както се напомня в публикацията, ЕС вече е предоставил на Киев помощ в размер на 4,1 млрд. евро, от които 1,2 млрд. евро са за пряка бюджетна подкрепа за Киев. Други 1,5 млрд. евро са на разположение за рефинансиране на продажбата на оръжия на страната; скоро сумата ще бъде увеличена на 2 млрд. евро. Останалите средства са хуманитарни и също не трябва да бъдат връщани. От 2014 г. насам заемите за страната се отпускат по отделна програма и възлизат на 9,5 млрд. евро.

ЕК смята, че бъдещите финансови нужди на Украйна ще бъдат много по-големи. Общите щети вече се оценяват на стотици милиарди евро, от които 100 милиарда евро са свързани само с разрушаването на инфраструктурата, се казва в документа. Поради тази причина Европейската комисия планира да предостави на Киев допълнителна бюджетна подкрепа под формата на "дългосрочни заеми" при "ниски лихвени проценти", които първоначално ще бъдат обезпечени с гаранция за заем от бюджета на ЕС. Точната сума обаче, както отбелязва вестникът, ще бъде определена едва в сряда. А възстановяването на Украйна може да отнеме "повече от десетилетие".

В заключение се посочва, че и други партньори трябва да допринесат за финансирането на възстановяването на Украйна, по-специално САЩ и международните финансови институции. Държавните и правителствените ръководители на ЕС следва да обсъдят този въпрос на специална среща в края на май и отново в края на юни. Въпросът за предоставяне на Украйна на статут на страна-кандидатка за членство в ЕС също ще бъде разгледан през юни по препоръка на ЕК. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече го популяризира в рамките на общността - тя иска да обвърже плащанията с програма за реформи, целяща сближаване на Украйна с ЕС. Но се подчертава, че решението остава в правомощията на държавите-членки на ЕС и трябва да бъде взето с единодушие. /БГНЕС