ЕК изслушва гръцки институции заради шпионски софтуер

Най-малко 300 съобщения до 100 лица са заразени

Гръцката служба за защита на данните (HDPA) е идентифицирала най-малко 300 текстови съобщения, съдържащи заразени с шпионски софтуер връзки, изпратени до около 100 лица, съобщи във вторник ръководителят на службата Константинос Менудакос пред комисията на Европейския парламент PEGA, която разследва използването на Predator и друг шпионски софтуер за наблюдение.

Менудакос заяви, че HDPA все още се опитва да идентифицира подателите и получателите на заразените SMS-и като част от продължаващото разследване на незаконното наблюдение на журналисти, политици, бизнесмени и други.

HDPA започна да разследва компанията Intellexa, която продава шпионския софтуер Predator в Гърция, както и няколко услуги за масови съобщения след разкритията от миналото лято за опит за подслушване на личния телефон на европейския депутат и шеф на опозиционната партия ПАСОК Никос Андрулакис, съобщи „Катимерини“.

Във вторник в изказване пред същата комисия Христос Раммос, председател на Гръцкия орган за комуникационна сигурност и неприкосновеност на личния живот (ADAE), защити правомощията на своята агенция да разследва жалби за злоупотреби с шпионски софтуер и заяви, че тя "продължава да работи в тази посока".

Раммос отговори на въпрос относно становище, публикувано миналия месец от прокурор от Върховния съд, в което се твърди, че съгласно неотдавнашното законодателство ADAE не може да разследва телекомуникационни фирми, за да разбере кой е под наблюдение от страна на разузнавателната агенция на страната.

Решението от 7 януари на Исидорос Догиакос от Върховния съд се "уважава, но не е задължително", каза Раммос, като добави, че ADAE е получила десетки жалби за предполагаеми опити за наблюдение. /БГНЕС