ЕК: Предоговаряме доставките на ваксините, има специфични условия

В договарянето са участвали всички страни-членки

Количествата ваксини срещу Covid-19 са договаряни с производителите им с участието на представители на всички страни-членки, заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер, цитиран от БНР.

Той бе помолен да коментира думите на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, че България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с "Пфайзер", тъй като през миналата година е унищожила 2 млн. дози, а през тази предстои да унищожи още едно огромно количество.

"Всички договори с фармацевтичните дружества бяха направени от екип преговарящи, който се състои от представители на Комисията и на страните-членки. Така че, става въпрос за съвместна работа, в която са участвали Комисията и страните-членки. Държавите са били съвсем наясно за условията на всички сключени договори с производителите на ваксини. Министрите от Съвета на ЕС дадоха мандат на Комисията и по-точно на преговарящия екип да подновят договорите, за да отговорят по-добре на нуждите на страните-членки." - каза говорителят на Комисията.

Де Кеерсмакер заяви, че в договорите има условия за тяхното прекратяване, които определи като "твърде технически и специфични".

По повод ефективността на ваксините, де Кеерсмакер заяви, че тя е била потвърждавана многократно от Европейската агенция по лекарствата. Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи, подчерта говорителят на ЕК.