ЕК удължи забраната за внос на украински храни в България

Украинските власти наричат ​​забраната за износ нарушение на предишни споразумения и призовават ЕС да я отмени

Европейската комисия (ЕК) реши да удължи до средата на септември забраната за внос на храни от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Това съобщи в понеделник Полската агенция за печата (PAP), позовавайки се на свои източници.

Забраната важи за пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тя беше въведена на 2 май, заменяйки едностранни решения за забрана на вноса от страни, граничещи с Украйна, включително Полша, предава Фокус.

По-рано полски фермери многократно се оплакваха на властите, че украинското зърно, доставяно в Полша и предназначено за транзит към трети страни, се установява на полска територия, създавайки конкуренция за местното производство.

Подобни твърдения има и от земеделци в редица други страни от Централна и Източна Европа, които се оплакаха, че заради презапасените пазари местните ферми са пред разорение.

В средата на април Полша забрани износа на селскостопански продукти от Украйна за страната. Подобно решение взеха още четири страни от ЕС - България, Унгария, Румъния и Словакия.

От 2 май Европейската комисия забрани износа на зърно от Украйна за тези пет държави от 2 май до 5 юни, като разреши транзита и износа му към други страни от ЕС.

За Европейската комисия, която е регулатор на единния пазар на ЕС, е от фундаментално значение всички мерки за регулиране на този пазар или неговите сегменти да идват само от Брюксел. В противен случай това подкопава правомощията на ЕК и създава опасен прецедент.

Украинските власти наричат ​​забраната за износ нарушение на предишни споразумения и призовават ЕС да я отмени.