Екатерина Михайлова: Силата на политиците е да намират решения в трудна ситуация, нека не слизат на махленско ниво

Нужен е нов Наказателен кодекс

Проф. Екатерина Михайлова

Проф. Екатерина Михайлова

Погрешно е да се поделят позициите в правораздаването между управляващите - опозицията също трябва да бъде привлечена, да има механизми на контрол. Това заяви пред бТВ конституционалистът проф. Екатерина Михайлова.

„В ДСБ и в СДС много ясно сме поставяли въпроса че точно това не трябва да се прави – не трябва да се поделят позициите, свързани с правораздаването. Трябва да се покани и опозицията, за да има форми на контрол.“ – коментира тя.  

„Смисълът е да има контрол върху регулаторите и не само върху тях“, отбеляза проф. Михайлова, като посочи, че важно какви хора ще бъдат избрани.    

Тя е категорична, че не бива да се ограничава изборът, а да се търсят и хора, предложени от опозицията.

Управляващите трябва да търсят и да намират баланс, а не да правят както е удобно за тях, подчерта конституционалистът.  

„Търсенето и намирането на хора е най-сложно“, посочи тя.

Тя коментира и необходимостта двете коалиции в управлението да работят заедно, въпреки че си нямат доверие и въпреки първоначалните заявки на ПП и ДБ да отстранят ГЕРБ от управлението.  

„Силата на политиците винаги е била да намират решения в трудна ситуация, дори да не изглежда добре отвън“, посочи проф. Михайлова, като подчерта, че залогът е да има реформи.

Проф. Михайлова напомни, че при управлението на ОДС е търсено национално съгласие, включително с политическите противници.

„Войните около нас  изискват да се работи и с хора, които не са ни симпатични“,   изтъкна конституционалистът.

„Въпросът е да не се губи посоката и големите цели, да имат умение да извеждат големите цели и да не слизат на нивото на този махленски дебат. Емоциите – вкъщи, емоциите няма нужда да ги гледаме през телевизора – кой кого обича.“ – категорична е тя.

Проф. Михайлова каза още, че промените в Конституцията трябва да бъдат последвани от действия, които да генерират доверие към съдебната система.

По думите ѝ е необходимо да бъдат избрани хора, за които знаем, че са почтени.

„Дайте да направим нова наказателна стратегия, която да модернизира борбата с престъпността. Да направим следващи стъпки за ново законодателство. От години се говори за новия Наказателен кодекс. Сигурно няма да го доживея. Дано не стане така. Трябва да се случат промените във всички съвети, да има по-висока отчетност от прокуратурата, но това става с хора. Имам надежда към парламентарната комисия, но не можем да разчитаме на завареното в структурата на съдебната власт. Парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса трябва да влезе силово и да се събере информация без пукнатини. Трудно ще стане.“  

Екатерина Михайлова подчерта също, че е необходим нов Наказателен кодекс.