Експерт: Рафинерията в Бургас може да работи и с различен от руския петрол

Не се очаква чувствително поскъпване

Петролната рафинерия в Бургас може да работи и с различен от руския петрол. Това заяви експертът от Центъра за изследване на демокрация Руслан Стефанов пред бТВ.

„Рафинерията в Бургас няма икономически или технологични причини да работи на руски петрол. И 80-те години, и по-късно тя е работила с друг петрол“, каза Стефанов

Той коментира и това дали ще се отрази отнемането на концесията на Росенец от „Лукойл“ върху цената на горивата. „Не мисля, че ще има такъв ефект, а по-скоро би трябвало да има обратен ефект. Тъй като проблемът с това да дадеш концесия на пристанището на най-големият производител е, че той ограничава достъпът на други конкуренти на пазара и съответно това дава една монополна мощ на руските компании.“ - уточни Стефанов.

„Най-важното нещо е да се осигури достъп на всеки, който иска до този терминал да доставя съответните горива или петролни продукти. Икономическата сигурност зависи от това.“ - добави експертът.

На 1 януари 2025 г. България ще трябва да спре вноса на руски петрол, ние говорим за едно по-ранно прекратяване. При най-лошия сценарий, ако дори се стигне до спиране на рафинерията, евентуално може да има едно повишаване до 10 стотинки. България има поне между 3-5 месеца има осигурени горива при текущото потребление, обясни той. /БГНЕС