Експерт разкри защо Русия отказа да вдигне новия самолет А-50 в Беларус

В Беларус днес излетя руският МиГ-31К "кинжалоносец", но този път самолетът А-50 не го придружи, съобщава УНИАН.

Военният експерт Александър Коваленко отбеляза, че сега МиГ-31К лети без да бъде съпътстван от самолет за далечно радиолокационно разузнаване и управление  (ДРЛО).

„Какво попречи на руснаците да изпратят още един А-50 в Беларус? Все пак те още  имат 6 изправни от 8 непокътнати самолета от този ранг. Или може би не всички от тези 6 са напълно изправни по една или друга причина? Или просто не искат да рискуват? По време на войната с Украйна руската ПВО многократно демонстрира своята непостоянство и неефективност и затова изпрати още един уникален А-50 в Беларус, където си отспива всяка вечер с валидол“, пише Коваленко.

Експертът е убеден, че за Руската федерация е по-добре да загуби МиГ-31, отколкото А-50.

Изданието припомня инцидента със самолет А-50 в Беларус.

Сутринта на 26 февруари руски самолет за далечно радиоразузнаване А-50У беше повреден по време на атаки с дрон на военното летище "Мачулищи" край Минск. Беларуските партизани предадоха на ВСУ уникално видео от същия дрон, който взриви руския самолет А-50 на летище "Мачулищи".

На 2 март следобед беше съобщено, че руският самолет А-50 е излетял в Беларус. Оказва се, че той е излетял във въздуха, за да напусне въздушното пространство на Република Беларус за последващ ремонт в Руската федерация.

Превод: Faktor.bg