Експерти: Няма нищо обидно в думата циганин, но ромите трябва да излязат от гетата

Около тази теза се обединиха журналистката Бетина Жотева и математикът проф. Михаил Константинов

Бетина Жотева и Михаил Константинов

Бетина Жотева и Михаил Константинов

Отпадането на забраната за публикуване на социологически проучвания трябва да стане факт. Така ще се пресекат манипулациите. Ще има ясна и точна информация в медиите, а не песнички, стихотворения, поливане на цветя и т.н. Около тази теза се обединиха членът на СЕМ Бетина Жотева и математикът проф. Михаил Константинов.

Двамата коментираха в студиото на БНТ още темата за роми и цигани и как е правилно да се отразяват проблемите в циганските махали.

"И двата термина са правилна. Това да кажеш на един циганин, че е циганин не е обида. Все едно да кажаеш на един грузинец, че е грузинец. Разбира се, че не е обида. От СЕМ направихме мониторинг как се отразява темата в село Войводиново и установихме, че само в една по-голяма телевизия проблемът се преекспонира. На мен терминът "език на омразата" не ми харесва. По-скоро става дума за враждабен език и той идва от политическата класа, не от хората. В България няма дефиниция на език на омразата. Езикът на журналистите обаче е далеч по-толерантен от езика на политиците", категорична бе Жотева.

"Няма нищо обидно в думата циганин. Това е една автоцензура при медиите и политиците. Не мисля, че в последните дни е имало език на омраза, но стигнахме до една граница, която трябва да внимаваме да не пресечем. Най-доброто решение е, в най-добрия смисъл го казвам, циганите трябва да излязат от гетата и те да се разрушат. Факт е, че процентно престъпността сред циганите е много по-голяма отколкото сред българския етнос. Ное факт, че сред циганите престъпността е много по-дребна. 10 години да крадат циганите, не могат да откраднат толкова, колкото един банкер с един подпис. Пак ще повторя, че докато не се премахнат гетата, проблемът няма да се реши", добави на свой ред проф. Константинов.