Елена Поптодорова: Да не си правим илюзии за Русия, ще доведе до край интересите си в Сирия за сметка на всички

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

"Докато сирийският президент Башар Асад не спре убийствата, няма да има прекратяване на конфликта". Това каза Елена Поптодорова пред "Фокус". "Не трябва да има никакви илюзии относно решимостта на Русия да доведе до край личния си тактически и стратегически интерес, което ще е за сметка на всички нас. Още от началото на гражданската война в Сирия се действа на парче и не се намира решение за първопричините за необратимата тенденция за миграция на север", коментира бившият посланик в САЩ.

„Договарят се нови пари и ще бъдат изсипани. „Фронтекс“ ще изпраща допълнителни контингенти за опазване на границата. Трима висши представители на администрацията на САЩ са направили спешна обиколка на турско -сирийската граница. Всичко това е по-скоро признак на кризисно движение, а не на премислено средносрочно или дългосрочно решение“, коментира тя.

Според Елена Поптодорова дори и договореността, която би трябвало да постигнат президентите на Турция и Русия в утрешната среща, ще бъде временна. Ердоган не би понесъл публичното унижение, което Путин му нанесе по границата със Сирия и обстановката в Идлиб. На лице са обстоятелства, в които Турция и Русия са в челен сблъсък в два невралгични пункта на региона, а именно Сирия и Либия. Става дума за оспорване на зони на влияние и именно там, според Поптодорова, трябва да се търсят решения с намесата на ЕС и НАТО. Тъжното е, че ЕС се оказва слаб, каза още тя и добави, че за жалост е пропуснат шансът за сваляне на сирийския президент Башар Асад от власт.