Елена Поптодорова: Петата колона у нас обича Тръмп заради интереса на Кремъл

Повтарям, имаше групи у нас, публични групи, отделни личности, които до последно обосноваваха победа на президента Тръмп и необходимостта от нея, независимо от това какво сочиха фактите дотолкова, доколкото това бяха групи, изцяло свързани, направо ще го кажа, с интереса на Кремъл Америка да остане от другата страна на Атлантика.  Това заявява бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в интервю за Агенция "Фокус".

Така че петата колона у нас във всички случаи има неприязън към Антъни Блинкен и към номинацията му за държавен секретар, дотолкова, доколкото Тони Блинкен още от времето на Бил Клинтън и през всичките следващи години винаги е бил свързван с една външна политика, която е била много ангажирана и в Европа, и в нашия регион. Така че това е очевидната действителност, можем само да съжаляваме за такива мнения, които вече бяха изразена – виждаме ги в различни медии, опити да бъде представен като не просто войнолюбец, а като агресор едва ли не Тони Блинкен единствено заради неговата много ясна, категорична позиция по отношение на определени действия на Кремъл. Впрочем това е позицията на бъдещия президент Байдън, така че тук има пълен синхрон между двамата, вероятно това е една от причините и Тони Блинкен да бъде избран от президента Байдън, коментира Елена Поптодорова .

Това, което мен ме притеснява, е, че се внушават страхове в българското общество за това, че едва ли не ще се премине към агресивни военни действия в нашия регион, което е, разбира се, тотално невярно, най-малкото заради това, че противостоенето между Изтока и Запада, ако мога така да кажа, съответно Кремъл и Брюксел и Вашингтон, вече се измерва в съвършено други параметри, казва тя.

Смятам, че няма да отпаднат същевременно усилията да се водят разговори, и лично аз не мисля, че ще се премине към някакъв нов период или нова версия на Студената война, по-скоро ще има много отчетливост, много ясен разговор, дискусия между основните събеседници така да ги наречем, между Вашингтон и Москва по сферите, където може да има съгласие и където такова няма да бъде постигнато. И добре би било за българските власти и ангажирани, заинтересовани обществени организации и среди да участват, макар и като наблюдатели, в такъв тип дискусия, която ясно ще очертае параметрите на зони на съгласие и зони, където това очевидно няма да бъде възможно, продължава дипломатът.