Емил Хърсев: Еврозоната е без алтернатива за България

Емил Хърсев

Емил Хърсев

Колкото по-дълго продължава влизането на България в еврозоната, толкова повече ще се отдалечаваме от датата за влизане, защото непрекъснато се променят критериите. Това заяви в студиото на Нова ТВ финансистът  експерт Емил Хърсев.

Като член на ЕС, ние сме направили този избор. Ние сме поели ангажимента да влезем в еврозоната, без да е фиксирана точна дата. Еврозоната няма алтернатива. В рамките на еврозоната ние ще можем да се развиваме. Но са неоснователни страховете на хората, защото няма да има нито обедняване, нито повишаване на цените, посочи още Хърсев.

Според експертът по бюджет Любомир Дацов България прекалено много време е удължила  процеса за влизане в еврозоната, след като първият ни опит е бил още през 2008 г. Той смята обаче, че проблемът е в политиците, които не постигнаха нужната скорост, за да се случи това.

Противниците на еврозоната казват, че е много опасно ако минеш от двулентов път да караш на магистрала. Има проблем и в едната, и в другата ситуация, ако не правиш реформи, ако не поемаш някакви рискове.(…) Винаги е бил политически въпросът за присъединяване към еврозоната. Не може да гласувате против еврото, когато сте обвързани с еврото. Ние трябва да имаме стратегия за постигане на тази цел. Имаме нужда и като политици, и като хора от определена посока. Очевидно е, че политиците не искат да правят нужните реформи, които да намаляват съответните рискове при влизане в еврозоната. Затова сякаш и хората не искат да вървим напред, коментира Дацов.