Емиратски компании ще разширят румънското пристанище Констанца

Румънският министър на транспорта Сорин Гриндеану е на посещение в Абу Даби

Компанията „DP World“ от Обединените арабски емирства има партньорство с пристанище Констанца, "което искаме да развием", заяви румънският министър на транспорта Сорин Гриндеану по време на посещение в Абу Даби, съобщи „Румъния Инсайдер“.

Компанията „Abu Dhabi Ports“ (AD Ports) също е проявила интерес към осъществяване на инвестиции в пристанище Констанца, съобщи министър Гриндеану. Той допълни, че е подписал и меморандум за разбирателство с държавната компания „Ports, Customs and Free Zone Corporation“ (PCFC) от Дубай за развитието на всички видове транспорт в пристанище Констанца.

„AD Ports Group“ (по-рано „Abu Dhabi Ports Company“ и ADPC) е оператор на пристанища, индустриални зони и логистика, базиран в столицата на Обединените арабски емирства. Компанията е част от ADQ, една от най-големите холдингови компании в региона с широк портфейл от големи предприятия, обхващащи ключови сектори на диверсифицираната икономика на Абу Даби. „AD Ports Group“ управлява 11 пристанища и терминали в ОАЕ и Гвинея.

"Ръководството на „Abu Dhabi Ports Group“ прояви интерес към инвестиции в пристанище Констанца, в района на южния кей. На срещата, която проведохме днес в Абу Даби, представителите на тази група заявиха, че искат да разработят проекти в района на извори 3 и 4 в пристанището. Решихме да създадем съвместна работна група, която да обсъди сключването на меморандум за разбирателство между пристанище Констанца и AD Ports Group", съобщи министърът в публикация във Фейсбук.

В отделно изявление той обяви подписването на меморандум за разбирателство с PCFC. "Днес Министерството на транспорта подписа Меморандум за разбирателство с държавната компания PCFC в Дубай. По този начин искаме да продължим и укрепим вече съществуващите отношения на сътрудничество между компаниите в нашите държави. В момента емиратската компания „DP World“ има партньорство с пристанище Констанца, което искаме да развием по отношение на всички видове транспорт", се казва в публикацията. /БГНЕС