Енергийният министър бави 7 месеца избора на нов представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“

Това се казва в позиция на "Демократична България", изпратена до медиите

Росен Христов

Росен Христов

Служебният министър на енергетиката Росен Христов бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”. Това се казва в позиция на "Демократична България", изпратена до медиите.

Още през октомври миналата година в 48-ото Народно събрание депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев зададе писмен въпрос до министър Христов, кога държачът на “златната акция” в Нефтохима ще бъде сменен, защото мандатът му отдавна е изтекъл, още повече, че не защитава интересите на държавата и не е предавал регулярни отчети. В отговор до народния представител от 28 октомври Христов заявява, че “в Министерството на енергетиката се разработва процедура, въз основа на която за първи път по прозрачен и обективен начин да бъде избран представителя на държавата в посоченото дружество".

Тази процедура се протака вече 7 месеца, става ясно от отговора на въпрос, зададен в 49-ия парламент до енергийния министър от депутата от ДБ Мартин Димитров, който попита кога се очаква да приключи процедурата. В своя писмен отговор с дата 18 май Росен Христов отговаря: “Представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД ще бъде избран след провеждане на конкурентна и прозрачна процедура. Трябвало да бъдат одобрени критерии, на които да отговаря представителят на държавата и да бъде изработена процедура за избор. Но “на този етап няма одобрени критерии и не е обявена процедура за избор”.

Оказва се, че това е изключително сложна работа за поста на един човек, която отнема повече от половин година. “От отговора на Министъра на енергетиката става ясно, че нямат намерение да избират нов представител на държавата. Явно докато управлява Румен Радев, статуквото ще остане същото”, коментира Мартин Димитров.