Ердоган използва скандално определение за Израел

Нарече еврейската държава "групировка", призова евреи и Хамас към сдържаност

Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова днес към сдържаност Израел и палестинците, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Президентът говори на заседание на парламентарната група на неговата управляваща проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Държавният глава, който коментира сблъсъците между Израел и Хамас, изтъкна, че и "войната има морал".

"Бомбардирането на цивилни селища, блокирането на превозни средства, доставящи хуманитарна помощ в региона“, извършването на всичко това, „може да бъде рефлекс само на една групировка, а не на държава“, каза Ердоган. Войната трябва да спре възможно най-скоро, посочи турският лидер, като прикани страните към сдържаност.

По-рано върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс. След извънредна среща на външните министри на ЕС за обсъждане на последиците от нападението, Борел също така заяви, че "преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.