Ердоган: ООН се проваля в мисията си

Той нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху „престъпник"

Реджеп Таип Ердоган, снимка: архив - EPA/BGNES

Реджеп Таип Ердоган, снимка: архив - EPA/BGNES

"ООН не е в състояние да изпълни мисията си да предотвратява войни, да защитава дори собствените си служители и да държи Израел отговорен за престъпленията му."

Това заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган пред журналисти в Турския дом в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

„При сегашната система петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН могат да правят каквото си поискат“, заяви Ердоган.

Той отбеляза, че въпреки броя на мюсюлманските държави в света, нито една от тях не е сред постоянните членове на СС на ООН.

Той нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху „престъпник", обвинявайки го в геноцид срещу палестинците, премълчавайки практиката на "Хамас" да използва като прикритие цивилни хора, болници, училища, детски градини и бежански лагери във войната си срещу Израел.  Според Ердоган, който отрича терористичния характер на "Хамас",  е срамно Нетаняху да участва в работата на ООН.

„Израел е готов да превърне живота на хората от региона в кошмар в името на постигането на илюзорната си мечта“, продължи Ердоган с нападките си, премълчавайки също факта, че групировките  "Хамас" и "Хизбула", които са обект на израелските удари, отричат правото на съществуване на държавата Израел.

Във връзка с войната на Русия срещу Украйна Ердоган изрази готовността на Турция да участва в мирната конференция за Украйна. Според него Турция подкрепя слагането на край на войната въз основа на справедлив мир.

„Турция е страната, която най-много от всички желае справедлив мир във войната между Украйна и Русия. Тази война може да бъде прекратена чрез дипломация и диалог. Стига както воюващите страни, така и останалите участници да вярват, че можем да решим проблемите по този начин. За съжаление, в момента не сме близо до това.“ - коментира Ердоган.