Ердоган: Само Путин и Зеленски могат да кажат кога войната ще приключи

Тайип Ердоган, снимка: БГНЕС

Тайип Ердоган, снимка: БГНЕС

Само руският и украинският президент могат да определят кога войната в Украйна ще приключи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за американската обществена телевизия.

Ердоган подчерта, че не може да предостави график за края на войната.

„Невъзможно е да ви дам календар за това кога тази война ще свърши или колко дълго ще продължи. Само лидерите на двете страни ще могат да ви кажат", каза той, визирайки руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Запитан за дискусиите му с Путин относно напредъка на войната, турският президент отбеляза, че се очаква конфликтът да продължи „дълго време“.

„И за войната да свърши възможно най-скоро, ние бихме искали да сме много обнадеждени. И г-н Путин всъщност е "за" тази война да приключи възможно най-скоро“, добави Ердоган.

„Нямам причина да не им вярвам. Доколкото Западът е надежден, Русия е също толкова надеждна. През последните 50 години ние чакахме на прага на ЕС. И в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото вярвам на Запада“, каза той.

На въпрос за неотдавнашните забележки, които направи относно раздялата с Европейския съюз, ако е необходимо, президентът каза, че Турция отдава голямо значение на решенията, взети от ЕС, и ще приветства всяка положителна стъпка напред.

„Турция се задържа на прага на ЕС през последните пет десетилетия. И ние винаги сме били самодостатъчни. Никога не сме разчитали на вноски или подкрепа, която сме получавали от ЕС, така че това дори не е необходимо за нас“, добави той.

Присъединяване към санкциите срещу Русия

Запитан защо не се присъедини към членовете на ЕС в санкционирането на Русия заради войната й в Украйна, Ердоган запита: „Трябва ли да правим това, което правят членовете на ЕС?"

Като отбеляза, че Турция има различна позиция в света и страните-членки на ЕС имат свои собствени, президентът описа Русия като един от най-близките съседи на Турция и каза, че и двете нации имат обща история.

„И по подобен начин продължава настоящият процес. Ние стартирахме зърнения коридор. Общо 33 милиона тона зърно се изнасят за останалия свят, използвайки Черно море. И ние не направихме това просто защото ЕС ни помоли да го направим. Това беше хуманитарно задължение, което поехме", заяви Ердоган.

Той припомни, че руският му колега Владимир Путин му е казал, че скоро ще изпрати още един милион тона зърно и следи развитието.

Путин е „на страната на прекратяването на войната“ в Украйна

Турският президент отхвърли настрана критиките, че не може да се вярва на Путин за ролята му в сделката за зърно и войната в Украйна.

„Не съм съгласен. Половината от моите доставки на природен газ идват от Русия, което означава, че сме солидарни. Правим взаимни стъпки напред и си сътрудничихме и в областта на отбранителната индустрия. Можем да правим тези неща с Русия “, каза президентът.

Попитан дали вижда повече полза от отношенията на Турция с Русия или със САЩ, Ердоган подчерта, че този въпрос не може да бъде зададен на политически лидер.

„Защото начинът, по който се занимавам с политика, доколкото е възможно, е свързан с установяване на контакти с нациите по света въз основа на печеливш сценарий. Точно както имам добри отношения със САЩ, по същия начин ще имам добри отношения с Русия. И ние ще продължим да имаме отношения със страните-членки на ЕС също на базата на същия подход, печеливш за всички“, каза той. /БГНЕС