Съдът на ЕС поиска Google да премахне всички данни, които са неверни

Защитата на личните данни да се балансира с други основни права

Google трябва да премахне всички данни, за които потребителите са доказали, че са неверни, постанови Съдът на ЕС. 

"Операторът трябва да премахне информацията, намерена в съдържанието, когато лицето, поискало премахването, докаже, че тази информация е очевидно неточна", заяви Съдът на ЕС, цитиран от Анадолската агенция.

В решението се посочва, че доказателствата относно премахването на съдържанието не изискват съдебно решение по отношение на издателя на уебсайта.

"Съдът изтъква, че правото на защита на личните данни не е абсолютно право, а трябва да се разглежда във връзка с неговата функция в обществото и да се балансира с други основни права в съответствие с принципа на пропорционалност", допълва той.

Решението е свързано с делото, по което двама управители на група инвестиционни дружества поискаха от Google да премахне препратките към резултатите от търсене, извършено въз основа на техните имена, които предоставяха връзки към определени статии, критикуващи инвестиционния модел на тази група.

Двамата твърдят, че тези статии съдържат неточни твърдения и също така поискаха от търсачката да премахне техни снимки.

Google обаче отказва да изпълни това искане, защото "не е наясно дали информацията, съдържаща се в тези статии, е точна или не".

По-късно Федералният съд на Германия поиска от Съда на ЕС да даде тълкуване на Общия регламент за защита на данните, който урежда правото на изтриване "правото да бъдеш забравен". /БГНЕС