ЕС призова Вучич и Курти лично да допринесат за деескалация по границата

Никаква форма на насилие няма да бъде толерирана

На Косово и Метохия трябва незабавно и безусловно да се върне и да се гарантира пълната и безпрепятствена свобода на придвижване за всички граждани и общности, включително за религиозни водачи - това се казва в позиция на Европейския съюз. Брюксел поиска двете страни да изпълнят изцяло всички свои задължения от диалога, предаде „Данас“.

„Европейският съюз категорично осъжда атаките срещу ЕУЛЕКС, КФОР и косовската полиция и призовава за максимална сдържаност и незабавни действия за безусловна деескалация на ситуацията, което включва въздържане от провокативни действия, заплахи или сплашване“, каза говорителят на външната политика на ЕС Набила Масрали, цитиран от N1 и агенция Срна.

ЕС заяви, че ситуацията в северната част на Косово все още е напрегната и че върховенството на закона трябва да се спазва. Никаква форма на насилие няма да бъде толерирана.

В изявлението ЕС призовава президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти лично да допринесат за политическо решение, за да се успокои напрежението и да се споразумеят за пътя напред в интерес на стабилността, сигурността и благосъстоянието на всички местни общности.

„Очакваме Косово и Сърбия да се върнат към усилията за създаване на среда, подходяща за помирение, регионална стабилност и сътрудничество в полза на техните граждани, което включва защитата на сръбското население в северната част на Косово“, обяви Масрали.

Масрали припомня, че върховният представител за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак са в контакт с лидерите на Белград и Прищина, както и с ЕУЛЕКС и КФОР. /БГНЕС