ЕС ще премахне изцяло енергийната зависимост от Русия до 2027 г.

Европейският съюз (ЕС) има за цел да намали зависимостта си от руски нефт и газ с две трети до края на 2022 г. и да я сведе до нула до края на 2027 г. Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони направи това изявление в интервю за вестник „Ил Месаджеро“, коментирайки програмата RePower на ЕС, стартирала през март.

"Доколкото различните пакети от санкции да включват и енергетиката, ние работим в тази посока. Първата е да се намали зависимостта от руски нефт и газ с две трети до края на тази година, а да се сведе до нула до 2027 г. Втората цел е да се разработи стратегия, която няма да забави прехода към климата", каза той и добави, че "начинът да се намали зависимостта от руската енергия е чрез възобновяеми източници".

Европейският комисар потвърди, че ЕС ще трябва да преразгледа в посока надолу прогнозирания преди това икономически растеж от 4%. "Твърде рано е да се каже дали това забавяне ще доведе до стагнация, тъй като има някои положителни аспекти, наследени от втората половина на 2021 г., като например много ниското равнище на безработица и много високото равнище на спестявания", обясни Джентилони.

Според него "рискът от стагнация до голяма степен ще зависи и от продължителността" на конфликта в Украйна. "На 16 май ще представя актуализираната ни икономическа прогноза", каза той. /БГНЕС