ЕС прие изключения от ценовия таван за руския петрол

Става дума за два вида петролни продукти

Два вида петролни продукти от руския суров петрол бяха изключени от тавана на цените на петрола в Европейския съюз. Това стана след актуализация на разясненията на Европейската комисия, публикувани на официалния ѝ уебсайт в събота.

"Ако руски петролен продукт в трета държава се преработва чрез смесване с продукт с произход от друга държава, в резултат на което се получава различен продукт, тогава руският петролен продукт вече не се смята за продукт с руски произход и горната граница на цените не се прилага", се казва в текста. "Ако тези продукти (произведени от руски нефт) са били съществено преработени в трета страна, те вече не се считат за продукти с руски произход и таванната цена не се прилага", се казва още в съобщението на Европейската комисия.

Съветът на ЕС одобри решението за въвеждане на таван на цените на 4 февруари. Съществуват две ценови равнища за руските петролни продукти: едно от 45 долара на барел за петролни продукти, които се продават с отстъпка от суровия петрол (мазут, нафта), и друго от 100 долара на барел за петролни продукти, които се продават на по-висока цена от суровия петрол (дизел и керосин). /БГНЕС