ЕС въвежда мита за вноса на руско и беларуско зърно

95 евро на тон

Европейският съюз (ЕС) се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави-членки, съобщи "Файненшъл Таймс", позовавайки се на източници, запознати с плана.

В близките дни се очаква Европейската комисия да въведе мито от 95 евро на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус и прогнозира, че 50-процентни мита ще бъдат наложени и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Решението се очаква, тъй като фермерите в ЕС изискват промени в ограниченията, наложени им съгласно Зелената сделка за справяне с изменението на климата и повторното налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха премахнати след руската инвазия през 2022 г.

Подобно на голяма част от Европа, Полша също беше обхваната от протести през последните седмици, напомня БГНЕС.

След разговори с полския премиер Доналд Туск миналата седмица полските селскостопански организации обявиха нови протести на 20 март срещу селскостопанската политика на ЕС и вноса на селскостопански продукти от Украйна, макар че украинският внос в Полша беше спрян.

Със Зеления план ЕС се стреми да бъде климатично неутрален до 2050 г. Стратегията включва мерки в различни области като енергетика, транспорт, индустрия и селско стопанство.