Ева Майдел: Европа ще трябва да поеме по-голям ангажимент в подкрепа на Украйна

"Като европейци губим нашата сигурност"

Ева Майдел

Ева Майдел

Европа ще трябва да поеме по-голяма тежест в подкрепа на Украйна – военна и политическа. Това каза пред БНР Ева Майдел, евродепутат от ЕНП.

"Като европейци губим нашата сигурност", отбеляза Майдел.

Тя посочи, че "липсва възможността да изградим нашия план – на Европа и на НАТО, по какъв начин планираме да подкрепим Украйна оттук нататък".

По отношение на плана на украинския президент Володимир Зеленски за край на войната Майдел коментира, че някои от важните елементи са дали ще се позволи на Украйна да използва далекобойни западни оръжия срещу цели на руска територия, както и как да бъде принудена Русия да седне на масата на преговорите, без да поставя неприемливи условия.

Има нужда от задълбочаване на отношенията със САЩ, особено в области като високите технологии и отбраната, заяви Ева Майдел, която е заместник-председател на 64-членната делегация на ЕП за отношенията със САЩ.

"Трябва да имаме силни връзки да преговаряме как да привличаме технологии и иновации, как да привличаме финансови капитали", подчерта тя. По думите ѝ Европа няма друг подобен партньор в тази дейност, който от една страна е технологичен лидер, от друга - споделя сходни ценности.

Политическото единство на Запада се засили, констатира Майдел.

Запитана за войната в Близкия изток, тя подчерта, че "тепърва ще влизаме в този конфликт като потърпевши, и то от миграцията".