Евгени Иванов, ВСС: С промените в НПК законът се кълчи, за да се постигнат определени цели

През призмата на Конституцията, тези промени са недобре направени

Евгени Иванов

Евгени Иванов

ВСС приема с резерви предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, заяви пред БНТ,  Евгени Иванов член на ВСС от прокурорската колегия.

По думите му този законопроект е важен, защото става дума за важна тема - сериозни промени в законите, отнасящи се до съдебната система,  прокуратурата и по-конкретно механизмът за контрол върху главния прокурор.

"Предлаганите промени са написани, само че ако се гледа чисто юридически, през призмата на Конституцията, тези промени са недобре направени. Защото законът се кълчи, за да може да се постигне това, което е написано", коментира Иванов.

Той уточни, че това се прави в стремеж да се наложат ограничения на главния прокурор.

Евгени Иванов изрази недоумение, че механизмът за контрол е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Защо трябваше тези пари, които трябва да получим от Европа, да станат заложник на това неистово желание да бъде озаптен и отстранен главният прокурор, аз и досега не разбирам", посочи членът на ВСС.

Иванов коментира и проверката на прокуратурата срещу бивш вътрешен министър по сигнал за пране на пари, когото някои медии идентифицираха като Бойко Рашков. Той заяви, че не знае за кого става въпрос, но че в прокуратурата винаги са проверявали всички сигнали, независимо кого засягат.