Евродепутатката Фон Крамон: Вучич използва срещата със Зеленски като оръжие за непризнаване на Косово

Опит за сделка

Виола фон Крамон

Виола фон Крамон

"Много е вероятно Александър Вучич да се е съгласил да се срещне с Володимир Зеленски главно за оказване на натиск върху Украйна - оръжие срещу непризнаване на Косово."

Така докладчикът на Европейския парламент за Косово - Виола фон Крамон, коментира срещата между президентите на Сърбия и Украйна в Атина.

Вучич подчерта, че Сърбия уважава териториалната цялост на Украйна и ще продължи да го прави, като направи паралел със случилото се със Сърбия през 1999 г.

Той не пропусна възможността да каже, че Сърбия е последователна в отношението си към зачитането на териториалната цялост на суверенни държави, а не "като някои", които зачитат само териториалната цялост на Украйна.

Сръбският президент коментира и ситуацията по отношение на Косово.

"Не мисля, че ще има промени в отношенията на Украйна с Република Сърбия, зачитането на нашата териториална цялост и ми се струва, че това е важна работа, която стои пред нас", добави той, като по-късно се поправи: "Почти съм сигурен, че няма да има промени в отношението на Украйна."

Докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон обаче описа тази среща като "натиск на сръбския президент върху Украйна".

Според нея става въпрос и за своеобразна "сделка" между тези двама официални представители, при която сръбският президент е оказал натиск върху Зеленски.

"Надявам се, че Володимир Зеленски разбира политическия риск, който може да носи подобно споразумение." - изтъкна тя. "Независимостта и стабилността на Косово са в интерес и на Украйна", категорична е Виола фон Крамон. /БГНЕС