Евростат: Инфлацията в България отслабва до 6,4% през септември, в ЕС - до 4,9 на сто

Родните потребителски цени са намалели с 0,3 на сто

Инфлацията в Европейския съюз е отслабнала до 4,9 на сто през септември, след като през август спадна до 5,9 на сто, отнесено към същия месец на миналата година. Също на годишна основа, през септември инфлационният натиск в еврозоната е намалял, достигайки темп от 4,3 на сто след 5,2 на сто месец по-рано. Това сочат най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на европейската статистическа служба Евростат.

През септември спрямо предходния месец инфлацията и в ЕС, и във валутната зона се е понижила до 0,3 на сто при 0,5 на сто, отчетени за август.

Данните разкриват, че в България потребителските цени, спрямо методологията на Евростат, са нараснали с 6,4 на сто през септември в сравнение със същия месец на 2022 г. През август беше регистриран по-солиден ръст - със 7,5 на сто. Така през миналия месец ниво на инфлацията в страната ни е било най-ниското от ноември 2021 г., когато бе 6,3 на сто. 

С по-голяма годишна инфлация от България в ЕС през септември са били Унгария (+12,2 на сто), Румъния (+9,2 на сто) и Словакия (+9 на сто), Чехия (+8,3 на сто), Хърватия (+7,4 на сто), Полша (+7,7 на сто),  Словения (+7,1 на сто), което отрежда на страната ни осмото място сред страните с най-голяма инфлация в ЕС.

Също така на месечна основа през септември родните потребителски цени са намалели - с 0,3 на сто, след като през август отчетоха нарастване с 0,5 на сто.

Спрямо методологията на НСИ годишната инфлация в България се забавя до 6,3 на сто през септември. На месечна база родните потребителски цени са намалели с 0,1 на сто, съобщи институтът по-рано през седмицата.

Единствената страна, в която се е наблюдавало намаление на потребителските цени през септември е била Нидерландия (-0,3 на сто), а Дания (+0,6 на сто) и Белгия (+0,7 на сто) са били с най-нисък ръст на цените. На другия край на скалата с най-голяма годишна инфлацията е била Унгария (+12,2 на сто), Румъния (+9,2 на сто) и Словакия (9 на сто). 

В сравнение с август годишната инфлация през миналия месец се е понижила в 21 страни членки, запазила е нивото си във Франция (+5,7 на сто) и е била нагоре в 5 страни. 

През септември с най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната е бил сектора на услугите (+2,05 процентни пункта, п.п.), следван от секторите "храни, алкохол и тютюн" (+1,78 п.п.), "неенергийни промишлени стоки" (+1,06 п.п.) и "енергия" (-0,55 п.п.).