Български генерал забърка скандал за кремълска употреба – НАТО готви война срещу Русия

Хибридката е залпово раздухана в над 50 руски медии, Министерство на отбраната в София мълчи гузно

Бригаден генерал Валентин Цанков

Бригаден генерал Валентин Цанков

Втора седмица руските медии гърмят, че български генерал е обявил, че НАТО се готви за война с Русия. Подобно заглавие бе тиражирано в над 50 прокремълски издания, позовавайки се на думите на бригаден генерал Валентин Цанков. Става дума за негово интервю, дадено на 6 юли пред Dir.bg. То е озаглавено: „В Черно море Русия и НАТО тренират за война“.

Достоверно ли са предадени думите на българския генерал, как е сглобена пропагандната хибридна операция?

В интервюто на Валентин Цанков никъде буквално не е казано категорично, че НАТО готви война срещу Русия. Напротив  изтъква се: „…не се касае за голяма ударна групировка, предназначена за започване на война.“ Но анализът на генерала пред българската медия е изцяло в унисон с руската пропаганда и налаганото от Кремъл разбиране, че Алиансът е агресор и заплаха за руснаците. От думите на Цанков читателят остава с усещането, че говори не натовски офицер, а фуражка от епохата на несъществуващия вече Варшавски договор.

Ето някои любопитни цитати от интервюта, което в България остана почти незабелязано, ако не беше раздухано от руските СМИ:

„ Ученията "Морски бриз", водени от Украйна и САЩ, създадоха напрежение между НАТО и Москва, след като миналата седмица Русия заяви, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб, за да го прогони от териториалните си води в близост Крим...“

„Да, напрежение се появи заради откровената (разбирайте предварително планирана) провокация, която предприе британският ескадрен миноносец (ЕМ) да премине през води, считани от Русия за нейни териториални. По този начин се провери реакцията на корабите и авиацията от руските ВМС. От гледна точка на международното право тези води са украински, но след присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 г , те се считат от Русия за руски териториални води. И Русия, водена именно от това разбиране, действа съгласно своите закони за защита неприкосновеността на границите си. Прогонването на ЕМ "Дифендър" бе съпроводено с използване на оръжие от руски патрулен катер и бомбардировачи.
Сами разбираме, че в една реална обстановка предупредителните изстрели са кратка прелюдия към бойно използване на ракети и др. средства. Това беше планирана проверка на готовността на Русия, в политическо и военно отношение, да реагира. Твърдият отговор в случая е доказателство, че Русия няма никакво намерение да отстъпи Крим, нещо, което го е заявявала многократно след 2014 г.“

„Това е ход, опит за показване на решимост, че Русия няма да допусне компромис при защита на териториалните си води. Напротив, даже е готова да влезе в открит военен конфликт, ако се наложи. В случая Русия защитава границите си така, както би направила всяка страна в подобен случай. Но тъй като се касае за спорен въпрос чии са тези води, гледната точка определя и отношението по случая. Не бива да забравяме, че в учението участват украински сили, което допълнително усложнява обстановката. Украйна не признава руски Крим и се надява един ден полуостровът да им бъде върнат отново.“

„Русия доминира в Черно море, което счита за непосредствена зона на жизнените си интереси. И това е така от няколко столетия, от времето на Руската империя и Петър Велики, когато руският флот прави първите си крачки на сериозен играч в т.нар. топли (южни) морета. По мащаби учението от тази "серия" - "Морски бриз", действително надхвърля тези от предишните години, но всъщност не се касае за голяма ударна групировка, предназначена за започване на война.“

„Като включим и ученията, разбираме, че целта е да се държи Русия под натиск. Русия, от своя страна, се счита за заплашена и увеличава военния потенциал в района, в т.ч. и в Крим.“

„…какъв огромен риск има за подпалването на война.“

Цитираните пасажи красноречиво насаждат усещането, че  учението на НАТО в Черно море е провокация към Русия, че става дума за навлизане в нейни териториални води, че Алиансът проверява руската реакция в Черно море, което било зона на жизнени руски интереси. И още –  Крим е руски, а целта на НАТО е Русия да бъде под напрежение. Внушението е, че едва ли не това е позицията на България, което няма нищо общо с действителността. Страната ни официално е заявила, че не признава Крим за руски, защото е украински, Черно море не е руско, НАТО не се опитва да сплашва Кремъл, а да сдържа руската агресия от анексиране на територии от съседни държави и нови военни конфликти, провокирани от Москва. България не може да има друго разбиране и позиция, защото независимо русофилските истерии, продължава да бъде лоялен член на Алианса.

Технология на манипулацията

Тя започва първо от българската медия, в която е публикувано интервюто. Там никъде не се споменава, че Цанков не е действащ бригаден генерал, а офицер от запаса. Манипулативно е поместена негова снимка с военна униформа, за да внушава повече респект и достоверност.

Интервюто с Цанков е конструирано по такъв двусмислен начин, че да се подаде висока топка към руската пропаганда. Даден е залпов старт на хибридка, че НАТО подготвя война срещу Русия, която е подета веднага от войните на путиновата „гласност“ и пропагандна машина.

Реално става дума за информационна операция за вътрешна консумация в Русия – важното е, че горещата новина идва от български генерал, представян като натовски. Естествено и дума не се споменава, че генералът не е част от действащите въоръжени сили на страната, а резервист, който може да фантазира всякакви приказни сюжети. Освен това цялата манипулация е в унисон с опорките на българските русофили, които дружно преповтарят тази теза на Кремъл, че НАТО е агресивният съюз, който милитаризира Черно море. С интервюто си Цанков се поставя в услуга на руската пропагандна машина. 

Кой е въпросният генерал резервист?

Справката за него дадена от Dir.bg е впечатляваща: „Бригаден генерал Валентин Цанков е роден на 25 август 1956 г., в град Пловдив. Завършил е военно училище, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е директор на дирекция в МО, аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски. Експерт по национална сигурност в Центъра за изследване на отбраната и сигурността, полиглот. Безпартиен.“

Няма как непредубедения читател да не остане с усещането, че Цанков е изявен натовец, който „обективно“ анализира напрежението между Русия и НАТО. Но една любопитна подробност хвърля друга светлина – през януари 2011 година Комисията по досиетата го обявява като щатен служител на Военното разузнаване на комунистическа България, която беше сателит на СССР. Точно в тази схема пък Военното ни разузнаване бе филиал на ГРУ, а и защо грущниците да не се възползват от удобните тези на старите си кадри. Проблемът е, че в натовския период на демократична България е бил допуснат доста лековерно до важни постове в МО и НАТО, до службата на военния аташе към посолствата в Лондон и Вашингтон. Повратните му геополитически разбирания днес съвсем не кореспондират с ценностите на Алианса, а недвусмислено издават лоялност към другарите в ГРУ.

Именно заради тези си стари обвързаности Цанков бе отзован от министър Аню Ангелов от САЩ, после и уволнен. Той води съдебна битка с МО, която в крайна сметка спечели заради административни пропуски. Но в действителност отстраняването му бе част от предприетата от министър Ангелов чистка във военния състав на дипломатическите ни мисии по света.

Според източници на Faktor.bg от Брюксел, хибридната акция, че НАТО се готви за война, която тръгва от София и бе подета мощно в Русия, е била прихваната от звената за противодействие на дезинформация на ЕС и НАТО. Партньорите ни са смутени не само от подлата информационна хибридка, но и от мълчанието на институциите в София. МО до сега не се е разграничило от думите на запасняка, който продължава да се кичи с униформата на бригаден генерал. Цанков също не е опровергал руските издания и явно показва, че се съгласява с манипулацията им. Реално става дума за удар по авторитета на България и реномето и като лоялен член на НАТО. Хибридката вече е отразена в бюлетините за руска пропаганда и дезинформация, а българите  отново дадоха пример като по учебник за задкулисна служба и вярност към Кремъл.

Експерти предупреждават, че все по-често ще се сблъскваме с нов модел по-усъвършенствани хибридни операции. Става дума за говорене, което прилича на неутрално, но обслужва руските наративи. И е удобно да се манипулира. Цаков е направил показно – никъде не осъжда руската агресия, никъде не говори против Кремъл и режима на Путин, но никъде не говори про-НАТО. Този хибриден модел ще се налага тепърва като по-рафиниран от директното послание на манипулация и лъжа. Така сценаристите се надяват на повече легитимност и заблудени граждани.