Кремъл всява страх и паника сред поляците с черна пропаганда срещу НАТО

снимка: stopfake.org

снимка: stopfake.org

Полша и САЩ и в по-широк смисъл НАТО са агресивни към Русия. Укрепването на източния фланг на НАТО представлява заплаха за стабилността в Европа, а поляците заедно с американците - а понякога и с литовците - подготвят действия, които трябва да доведат до агресия срещу Русия или Беларус. Това е един от наративите, които все по-често се появяват на страниците на руските медии, близки до президента Владимир Путин. 

Други разкази в масмедиите на Русия показват „напрегнатите отношения между поляците, които се страхуват от американското присъствие, в което те виждат по-голяма заплаха за страната им, отколкото е Русия, защото именно заради американците Полша „сега е цел номер едно“ за Кремъл. В същото време американци и поляците не се уважават, а военни лидери, както полски, така и американски, дори се подиграват и презират един друг, внушава руската пропаганда. 

Има ли разрив в съюза между Полша и САЩ и защо Кремъл се страхува от него?

Съюзът между Полша и САЩ има своето реално измерение, тежестта му е на много нива - политически, военни и енергийни аспекти. А конкретното укрепване на източния фланг на НАТО е много повече от отношенията между Полша и САЩ. Факт е също, че Полша е най-голямата държава в източния фланг на НАТО, така че естествено участва в много проекти, свързани с тази част от Северноатлантическия алианс. Тя е една от движещите сили във вземането на решения и конкретни действия, предприети във връзка с източния фланг и заплахите от Изтока. Нещо повече, Полша е държава, която има реално въздействие върху международния дневен ред в области и територии, свързани с НАТО.

Всичко това няма как да остане незабелязано от властта в Русия, още повече че Кремъл публично посочи НАТО като най-големия си враг. И за да респектира  общественото мнение, Москва използва различни похвати за пропаганда. Един от най-успешните е като използва различни събития – граждански и военни, да разпространява клевети и компромати срещу Запада. Изкривявайки реалната картина за случващото се в света, режимът на Путин всява антиамерикански настроения и паника в обществото, в това число и сред поляците, сочейки НАТО като „агресор“. 

Като вменява на поляците тезата, че Алианса е реална  заплаха за тях, Русия оправдава своето военно укрепване в западната част на Полша, обяснявайки, че това е просто отговор на агресията, която демонстрират Полша и САЩ. За да поддържа нескритата конфронтация с Алианса режимът на Путин използва пропагандната риторика, за да сплашва общественото мнение и в самата Русия, принуждавайки руснаците да се обединяват около него в "битката срещу агресорите НАТО и Запада".