Жертва на македонска медийна хибридка ли са Габриел Ескобар и несъществуващото македонско малцинство у нас?

В публикувания видео запис с американския пратеник няма нито дума по скандалната тема

Габриел Ескобар

Габриел Ескобар

"Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България". Тези думи бяха приписани на Габриел Ескобар – помощник държавен секретар и специален пратеник на САЩ за Западните Балкани. Изявлението предизвика истинска буря в българските социални медии и постави под тежки съмнения действията на новото правителство на Кирил Петков, уличавайки го в тайни договорки и пазарлъци с посолството на САЩ. За България воденето на преговори в тази посока означава предателство на националните интереси, обезсмисляне на Договора за добросъседство и тежко компрометиране на позицията ни за Северна Македония. 

Българските медии предавайки думите на Ескобар се позоваха на novatv.mk, която е публикувала в електронното си издание основни пасажи от интервюто с Ескобар. В предпоследния абзац действително се казва: „Тој додаде и дека Амбасадата на САД во Софија работи со бугарската Влада на прашањата за почитување на правата на македонското малцинство во Бугарија.“ Всъщност  novatv.mk се позовава на интервю, което американският пратеник за Балканите е дал на 12 януари пред Милена Горгиевска, от Радио „Гласът на Америка“. В сайта на радиото е публикувано видео на отделни пасажи от интервюто с помощник държавния секретар, както и текст преразказващ  думите му. 

Проверка на Faktor.bg

установи, че във видео-материала Ескобар никъде не говори, че американското посолство в София и правителството на Петков работят за зачитане правата на македонско малцинство в България. Но в текстовия файл такъв пасаж действително има. Явно от там се е появил в  novatv.mk, която пък е цитирана от българските медии.

Две възможни хипотези

Или става дума за груба манипулация от страна на Милена Горгиевска и „Гласът на Америка“, добавяйки в текста несъществуващи думи на Ескобар, които обслужват интересите на македонската страна, но взривяват доверието към българското правителство в страната му.

Или радиото не е пуснало цялото видео от интервюто с американския пратеник и е отрязало този важен момент от публикувания запис, оставяйки го само в текстовия материал.
Между текста и видео-интервюто има и други несъответствия, като например на кого и защо САЩ ще налага санкции.

На 12 януари Ескобар е дал паралелно интервю и за Радио „Гласът на Америка“ на албански. Там за подобни договорки за правата на македонското малцинство в България няма и дума – нито във видеото, нито в текста. Прави впечатление, че печатното интервю е свалено 1:1 от видеозаписа, докато в македонската версия това не е спазено.

Освен това посолството на САЩ в Албания е направило и публикувало на страницата си пълен стенографски запис от разговора на Ескобар с „Гласът на Америка“ на албански.
При проверка на сайта на Американското посолство в Скопие дори няма такава новина, а още по-малко стенографски запис на това интервю. 

Тези скандални разминавания налагат 

няколко основателни въпроса:

Македонската редакция на „Гласът на Америка“ създава ли фалшиви новини, насочени срещу България и интересите й, като включително дискредитира и правителството на САЩ?

Направил ли е Ескобар действително такова изявление или просто е жертва македонските политически страсти?

Ще пусне ли „Гласът на Америка“ целия запис от интервюто с пратеника, за да се изясни проблемът?

Защо българското Външно министерство и министър Генчовска мълчат по темата и не поискат изясняване на случая, или действително се прикриват тайни действия на правителството?

Защо мълчи и посолството на САЩ в София? Посланик Мустафа е също замесена в този скандал, която освен да разиграва скечове пред българското общество, е длъжна  публично да представи, какви са и позициите по горещата тема и води ли тайни разговори с кабинета.

Скандалът съвсем не е безобиден и може да накърни не само националния ни интерес, но и да предизвика трусове в управлението.

Faktor.bg припомня, че подобно етноинженерство на посолството на САЩ у нас съвсем не е чуждо. По време на мандата си посланик Уилям Монгомъри (1993-1996) работеше за признаването на помашки етнос и съдаване на помашка партия. Дипломатът изпрати дори представители от общността в САЩ, за да работят за защита на „етническите“ и малцинствените си права.