FAZ: ЕС трябва да осъзнае, че в Косово беше премината опасна граница

Засадата срещу полицаи и превземането на манастир не са операции на заблудени граждани

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Засада срещу полицейски служители и превземането на манастир не са операции, които биха били поверени на няколко заблудени граждани. Ето защо не е убедително, когато сръбският президент Вучич казва, че нападението в Северно Косово е дело на "някои сърби", които са се поддали на косовските провокации. Инцидентът прилича на планирана акция на командоси, които знаят как да правят такива неща и разполагат с необходимото оборудване, съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (FAZ).

Косовското правителство твърди, че някои от арестуваните нападатели принадлежат към бойна организация, ръководена и подкрепяна с оръжие от Белград. Ако това е вярно, би било много обезпокоително.

Ситуацията в Северно Косово е нестабилна от години. Независимостта на бившата сръбска южна провинция нямаше стабилизиращия ефект, на който се надяваше Западът. Неотдавна изглеждаше, че министър-председателят на Косово Курти е до голяма степен отговорен за това, тъй като отказва да предостави повече автономия на общините в северната част на страната, които са населени предимно с етнически сърби.

Сега обаче инцидентът отново хвърля светлина върху непрозрачната игра на Вучич. Може би той вярва, че Западът го оставя да се разпорежда, за да не загуби напълно Сърбия в полза на Русия. ЕС трябва да даде ясно да се разбере, че в неделя е била премината опасна граница. /БГНЕС