ФБР разпита Лео ди Каприо и Ким Кардашиан по подозрения за мошеничество

Заради връзки с бизнесмена Джо Лоу

Лео ди Каприо

Лео ди Каприо

Агенти на ФБР разпитаха Леонардо ди Каприо и Ким Кардашиан в рамките на разследване на измама за милиони долари, включваща бизнесмена Джо Лоу, както и рапъра Прас от хип-хоп групата The Fugees.

Лоу е обвинен в организирането на присвояване на милиарди долари от малайзийския държавен фонд 1MDB.

Следствените действия са предприети още през 2018 г., но подробностите станаха известни едва сега от информация на агенция „Блумбърг”. Позовавайки се на документи от разузнаването, изданието съобщава, че ФБР се интересувало много от филантропската дейност на Ди Каприо, неговата продуцентска компания Appian Way и близкото приятелство с Лоу. Ди Каприо казва, че се е запознал с Лоу в нощен клуб през 2010 г. Оттогава предприемачът, когото Леонардо нарича "Моцарт на бизнеса", многократно е правил скъпи подаръци на актьора, организирал е партита с него по целия свят, а също така е финансирал филма му от 2013 г. "Вълкът от Уолстрийт". Освен това, според изданието, част от парите, отпуснати за филма, са придобити незаконно.

Ди Каприо, в разговор с агенти, изрази убеждението си, че Лоу е бил проверен от мениджърите си, преди да работи с него по филма. В същото време той не се е поинтересувал за резултатите от проверката. Washington Post по-рано писа за приятелството на Лоу с Ди Каприо. Тогава стана известно, че бизнесменът подарил на актьора картина на Пабло Пикасо за 3,2 милиона долара, но по-късно властите конфискуваха тази картина от Ди Каприо, тъй като тя е била закупена с пари, получени незаконно. Bloomberg пише, че по време на разпита на ФБР паметта на Ди Каприо започнала да "отказва", когато агенти започнали да му показват различни писма, изпратени по електронната поща. Актьорът не е могъл да си спомни дали е обсъждал една от своите компании с Лоу, въпреки че в кореспонденцията той е нарекъл бизнесмена свой приятел и ръководител на тази компания. След като е разгледал друго писмо, той е казал, че съдържанието му „не прилича на това, което той би могъл да напише“ и е предложил, че просто е „копнал” готов текст отнякъде и го качил в пощата си.

Ким Кардашиан е интервюирана от ФБР през 2019 г. Телевизионната звезда е казала на агентите, че се е запознала с Лоу в Лас Вегас. Бизнесменът й правил скъпи подаръци. Например, той е платил фойерверки на стойност 100 000 долара за сватбата й с баскетболиста Крис Хъмфрис. По-късно той е предложил да подари на нея и Кание Уест картина на Жан-Мишел Баскиа, а веднъж й е дал жетони за хазарт в казино. След като спечелила 350 000 долара, Ким дори е искала да върне „дълга“, но Лоу е отказал и в резултат на това семейство Кардашиан раздадоха печалбите в малки банкноти.

През 2019 г. Прас и Лоу бяха обвинени от Министерството на правосъдието на САЩ във федерален заговор и пране на пари. Твърди се, че са дарили незаконно повече от 21 милиона долара за предизборната кампания на бившия президент на САЩ Барак Обама през 2012 г. Те също така са заподозрени в организиране на кампания за убеждаване на администрацията на Доналд Тръмп да спре разследването на кражбата на пари от 1MDB. И двамата заподозрени отричат обвиненията. /БГНЕС