Търсим чрез Интерпол Федотов, Павлов и Горшков за отравянето на Гебрев, а те реално са Сергеев, Лютенко и Борисов

Килърите на оръжейния бос имат връзка с изгонените преди ден дипломати от Руското посолство

Издирваните с червена бюлетина

Издирваните с червена бюлетина

Сергей Федотов, Сергей Павлов и  Георгий Горшков са тримата руски граждани, които българската прокуратура обвини в четвъртък в опит за предумишлено убийство на Емилян и Христо Гебреви. Това разкриха пред Faktor.bg източници от държавното обвинение. Имената им все още не са официално обявени. За задържането им има издадена Европейска заповед за арест, но се очаква всеки момент Интерпол да публикува червени бюлетини за издирването и екстрадацията им. Но се предполага, че това са имената им по документите, с които са влезли на наша територия. Тримата са известни и като гражданите на РФ, с имената Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Пьотър Борисов. Според българката прокуратура те са в основата на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.  

gru_fedotov_pavlov_gorchkov3.jpg

Само ден след повдигнатите обвинения срещу руските граждани, Външно министерство обяви в петък и двама руски дипломати за персона нон грата -  Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов. Има съмнения, че изгонването им е свързано с руските разузнавачи, които са пребивавали нерегламентирано на наша територия.

Тримата са част от 

спецекип от осем офицери от подразделение 29155

на руското военно разузнаване, известно преди като ГРУ. 

Всъщност в България за опита за убийство на оръжейния търговец Гебрев и сина му се заговори доста късно – едва след като избухна скандалът с отравянето на бившия руски офицер от КГБ Сергей Скрипал във Великобритания. Първоначално българското обвинение гледаше несериозно на аферата около Гебрев и дори бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в опит да представи случая като несериозен обясни, че вероятно българите са се натровили заради 

пестицидите в руколата, 

която са консумирали. Тогава България отказа да изгони от страната си руски шпиони, твърдейки, че няма достатъчно доказателства, че Кремъл е замесен в отравянето на Сергей Скпирал.

По ирония на съдбата обаче днес България се оказа държава на чиято територия агентите на ГРУ са действали безпрепятсвено и са застрашили пряко живота на нейни граждани. Предполага се, че руските убийци и у нас са действали с отрова като „Новичок”, с която бяха поразени Сергей Скрипал и дъщеря му.

Според разследващите сайтове The Insider, Bellingcat и Der Spiegel, съдейки по базата данни за полетите, групата отровители е идвала в България три пъти. Първият път (или това е бил първи опит, или подготовка) – през февруари 2015 г. Първо пристигат трима: Сергей Федотов, Сергей Павлов  и Георгий Горшков. Те остават в България за седмица – от 15 до 22 февруари, а след това са сменени от втора тройка: Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те действат също около седмица (от 26 февруари до 8 март). По-късно са сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), известен с участието си в неуспешния опит за преврат в Черна Гора. Той остава в България още пет дни – от 6 март до 11 март.

Преди седмица прокуратурата разсекрети и публикува седем клипа от охранителни камери, на които е записан предполагаемият отровител на Гебрев. Той е с широкопола шапка и черни ръкавици. Британският разследващ сайт Bellingcat съобщи, че шефът на екипа, осъществил нападението с „Новичок“ срещу  Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същото лице, което е уловено от камерите в подземния паркинг на фирма ЕМКО в София в деня на атентата срещу Емилиян Гебрев.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова предупреди след действията на българската прокуратура, че по случая е необходимо да се работи чрез правоохранителните органи на Русия в ситуацията на повдигнати обвиненията към руски граждани в България.

Успехът за откриването, задържането и екстрадирането в България на Сергей Федотов, Сергей Павлов и  Георгий Горшков е свързан и с

прецизните отговори на три въпроса,

които зададоха от фирма ЕМКО към обвинението:

1. Отсъствието на конкретни имена на извършителите предизвиква въпроса дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински, или фалшиви имена, с които са пребивавали в България. Важно е също така де се уточни, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма.

2. Остава неизвестно защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения. Припомняме, че наличната през 2015 г. информация не позволи идентифицирането на поне един елемент от установените фосфороорганични съединения. Този отказ, който официално бе потвърден от властите и в последните дни,  става на фона на информациите, че международни разследващи екипи вече са близо до разкриването на вероятните източници на използваните през разглеждания период химически отрови. 

3. Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници. Така например, от особено значение е изясняването на фалшификацията съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението. Има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници. 

Скандалът с опита за убийство на Гебреви тепърва ще търси отговори и на

други горещи въпроси,

свързани с работата на българските специални служби и държавното обвинение. Отворен остава и въпросът – под натиска на западните партньори ли българските власти се осмелиха да приложат закона срещу тримата руски убийци?