Филм на Командарев влезе в официалната селекция на Римския фестивал

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Българското предложение за престижната филмова награда „Оскар“ - „Уроците на Блага“ на реж. Стефан Командарев, влезе в официалната селекция на 18-ия “Romе Film Fest” („Festa del Cinema“). Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева.

„Няма нищо случайно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!!“, коментира Яковлева. Добрата новина за поредния успех на вече спечелилия престижни отличия български филм, идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино и се срещна с президента на световноизвестната киностудия “Cinecittà” - Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. Заедно с тях Кръстев набеляза конкретни възможности, благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия. Също така министърът на културата отправи покана към представителите на италианското кино да посетят България, за да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември.

В интервю за БНТ във вторник министър Кръстю Кръстев потвърди, че Министерството на културата ще помогне на проекта за най-добро представяне на българската кандидатура за „Оскар“ - филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

Осемнадесетото издание на „Римския филмов фестивал“, който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Събитието ще има допълнителен ден на програмиране, съответстващ на продължителността на други известни международни фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава нашият „Уроците на Блага“, заедно с още 17 международни филма, е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Филмите в състезателната част ще бъдат оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия, съставена от: Джована Фулви, експерт по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто; Енрико Магрели, филмов критик, бивш директор на Международната седмица на критиката; Емануела Мартини, филмов критик, бивш директор на филмовия фестивал в Торино; Нико Марцано, ръководител на отдела за кино на ICA (“Институт за съвременно изкуство в Лондон”); Алберто Пецота, филмов критик и историк, бивш член на селекционната комисия на Международния филмов фестивал във Венеция.

Предишните издания отбелязаха участие във Феста на много от „героите“ на световното кино. Много от филмите са печелили най-високите награди, като “Оскар“ и “Златен глобус”, най-известните награди в европейското кино, като Европейските филмови награди, „Сезар“ и „Гоя“, или в италианското кино, от „Давид ди Донатело“, до сребърните ленти.

Тазгодишната програма на фестивала ще включва и други неконкурсни секции, срещи с публиката, събития, специални прожекции и трибюти.

„Римския филмов фестивал“ ще се проведе в “Auditorium Parco della Musica”, където ще бъдат разположени основните прожекционни зали и обширният червен килим, един от най-големите в света. В програмата ще бъдат включени и други локации и културни обекти на столицата.

Организатор на „Римския филмов фестивал“ е “Fondazione Cinema per Roma”. Артистичен директор e Паола Маланга, журналист и филмов критик, един от основателите на списание “Duel” и един от основните сътрудници на “Dizionario dei Film” (“Речник на филмите”) на Паоло Мерегети, автор на известни есета за някои на големите автори на световното кино и зам.-директор на “Rai Cinema”. /БГНЕС