Финландия: Да се отмени ветото в Съвета за сигурност, Русия да бъде изхвърлена

Всеки член, който участва в незаконна война, да бъде изхвърлен.

Александър Стуб

Александър Стуб

Президентът на Финландия Александър Стуб иска да се отмени правото на вето на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, съобщи US News.

Стуб, който ръководи външната политика на скандинавската държава, заяви, че ще се присъедини към призивите за реформи по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през следващата седмица. На срещата ще се обсъжда съставът на Съвета за сигурност на световната организация.

Съветът се състои от 5 постоянни и 10 ротационни държави членки и има за задача да поддържа мира в света, но геополитическите съперничества са го поставили в задънена улица по редица ключови въпроси от Сирия и Украйна до Газа.

На 17 септември Стуб заяви, че ще предложи броят на постоянните членове да бъде увеличен от 5 на 10, като се включат още един представител на Латинска Америка, двама от Африка и двама от Азия.

„Нито една държава не трябва да има право на вето в Съвета за сигурност на ООН“, каза той.

САЩ, една от петте държави с право на вето, заедно с Русия, Китай, Франция и Великобритания, също подкрепиха две постоянни места за Африка.

Финландският президент каза, че всеки член, който участва в незаконна война, „каквато Русия води в момента в Украйна“, трябва да бъде изхвърлен.

Стуб каза, че знае, че предложенията му в Съвета за сигурност са „отвъд това, което обикновено се казва от малките държави членки“, но добави, че големите държави иначе не биха предложили отслабване на собственото си влияние.

„Така че, те говорят, но не вървят по пътя“, констатира той. 

Стуб се надява и други да помогнат за осъществяването на плана до 80-ия рожден ден на ООН през следващата година.

Всички промени в състава на Съвета за сигурност се нуждаят от одобрението на 2/3 от Общото събрание, включително петте страни с право на вето.

„Основното ми послание е, че ако страните от глобалния Юг, от Латинска Америка, от Африка, от Азия, не получат представителство в системата, те ще обърнат гръб на ООН. А това ние не искаме.“ - каза държавният глава на Финландия. /БГНЕС