Финландия проведе първото си учение като членка на НАТО

Германски и португалски кораби символично акостираха в Хелзинки,

Финландия обяви, че е приключила първото си учение на НАТО като член на алианса, докато германски и португалски кораби символично акостираха в Хелзинки, предаде агенция „Франс прес“.

Германският кораб FGS Mecklenburg-Vorpommern и португалската фрегата NRP Bartolomeu Dias ще останат на котва в Хелзинки до неделя, съобщиха от финландските военноморски сили.

Преди да акостират в Хелзинки, корабите взеха участие в учение, организирано от Финландския крайбрежен флот във Финския залив, заедно с три финландски кораба.

Военноморските сили заявиха, че това е "първият път", в който Финландия и крайбрежният флот провеждат учение след присъединяването си към НАТО.

Приключвайки десетилетната политика на „военно необвързване“, скандинавската страна стана 31-ият член на НАТО на 4 април.

Финландия и съседна Швеция обявиха кандидатурите си за присъединяване към НАТО през май 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

Унгария и Турция са последните две членки на НАТО, които все още трябва да ратифицират членството на Швеция.

Влизането на Финландия удвои границата между страните от НАТО и Русия, тъй като Хелзинки и Москва имат обща граница от 1340 км.

Бившият Съветски съюз нахлува във Финландия по време на Втората световна война и дори днес скандинавската страна с население от 5,5 милиона души поддържа задължителна военна служба, която позволява на Хелзинки да мобилизира стотици хиляди резервисти в случай на война.

Преди официалното си членство Финландия редовно участва в учения на НАТО през последните години като член на инициативата "Партньорство за мир" на алианса. /БГНЕС