Финландия разследва два случая на подозрения за държавна измяна

Едното дело се отнася до разкриване на национални тайни

Финландската полиция съобщи, че разследва два случая на подозрение в държавна измяна, свързани с незаконна разузнавателна дейност и разпространение на национални тайни - престъпления, които са изключително необичайни за тази държава.

Националното бюро за разследване запази конфиденциалност по отношение на подробностите, но потвърди, че се разследват две отделни престъпления, свързани с държавна измяна. Полицията не съобщи дали някой е бил арестуван.

Едното дело се отнася до разкриване на национални тайни, заяви пред АФП инспектор Юка Нурменниеми.

Инспектор Маси Пуолака потвърди, че другото разследване е за неразрешена разузнавателна дейност.

"Това е много специално разследване", заяви пред АФП Киммо Нуотио, професор по наказателно право в университета в Хелзинки.

Случаите, свързани с неразрешена разузнавателна дейноста, са особено редки във Финландия, каза Нуотио.

"Не си спомням някога в нашите съдилища да е постъпвало дело за неразрешена разузнавателна дейност."

Това обвинение се отнася до разузнавателни дейности, извършвани във Финландия, но насочени към друга държава, което вреди на външните отношения на Хелзинки.

Разкриването на национални тайни, от друга страна, включва събирането и разпространението на класифицирана информация по въпроси от национално значение.

"Това е по-познатото престъпление", обясни Нуотио. "Ситуацията е много неясна. Дори не се знае дали тези два случая са свързани." - посочи той. /БГНЕС