Forbes: Джо Байдън прави САЩ зависими от Русия

Отказът на американския президент Джо Байдън да построи тръбопровода Keystone XL ще има негативни последици за американските рафинерии, пише списание Forbes. По-рано стана известно за прекратяването на този проект, който трябваше да премине през територията на Канада и САЩ, съобщи канадската компания TC Energy.

Според автора на статията, сега рафинериите на американски компании ще зависят от вноса на тежък петрол от страни, които са по-малко приятелски настроени към Вашингтон, като Русия, Венецуела и Саудитска Арабия. В материала се отбелязва, че с решението си Байдън е повишил вътрешните цени на енергията, а също така е засилил разногласията между САЩ и Канада, тъй като прекратяването на строителството на тръбопровода ще доведе до финансови затруднения за данъкоплатците в най-големия канадски производител на петрол провинция Алберта.

Проектът Keystone XL включва изграждането на нефтопровод с дължина 1900 километра и с капацитет над 800 000 барела дневно от Алберта до рафинериите на брега на Персийския залив.

През 2015 г. бившият ръководител на Белия дом Барак Обама отказа да изгради тръбопровода, обявявайки, че това противоречи на националните интереси на САЩ. Но след това предишният президент Доналд Тръмп подписа указ за възобновяване на строителството на Keystone XL. През януари тази година Байдън отново блокира проекта. /БГНЕС